08.06.2022

В актуализацията на бюджета на страната липсват мерки, които ефективно да противодействат на инфлацията. Това коментира Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българска стопанска камара, в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив.

Аргументите му са, че социалните мерки за подкрепа на обществените групи, насочени към инфлацията, са много общи и не са ориентирани към най-засегнатите. Той изтъкна още, че липсват мерки, които да охладят, да намалят инфлацията, което означава, че тя ще се повишава. Щерьо Ножаров посочи и прогноза на КНСБ, според която ръстът ще е с 14-15 %.

Икономическият експерт коментира и кои са били щекотливите теми по време на Тристранния съвет вчера. От думите му стана ясно, че предложението на управляващите за увеличение и преизчисление на пенсиите не е получило подкрепата на работодателите.

"Основното е заради принципния подход – дали тези 60 лв., които не са свързани с приноса на лицата за пенсионната система трябва да станат част от пенсията. Това дебалансира модела на първия стълб. Той е основният и и дори и сумата да не е голяма, то променя самият принцип.

Пенсионната система се състои от пенсионери, от лица, които се осигуряват и от данъкоплатци. Една не малка част от системата е на субсидии на държавния бюджет, т.е. ние слагайки тези 60 лв. демотивираме другите две групи – данъкоплатци и лица, които се осигуряват да имат принос в системата.

Демотивираме ги и да се осигуряват на нещо различно от минималната пенсия, защото в противен случай се оказва, че след като се пенсионират те ще получават всяка година неясни и хаотични изменения в размера на пенсиите, които не са свързани с техния осигурителен принос. Това означава, че няма нужда някои да се осигурява на нещо различно от минималния осигурителен доход", коментира Щерьо Ножаров.

По думите му дебатът се е разгорещил и по темата за енергийното подпомагане и високите битови цени за небитови потребители. Причината е, че този инструмент беше изваден от Закона за изменение на държавния бюджет и вкаран в Закона за енергетика. Възражението на бизнеса е, че по този начин няма конкретика. В Закона за енергетиката размерът е оставен на преценката на министъра на енергетиката, а тя е обвързана с бъдещите инвестиции.

"Това означава, че ако ще строим нов блок на АЕЦ, ще ремонтираме някаква голяма мощност или ще строим някаква друга енергийна мощност, то тогава за подпомагане на бизнеса в този фонд ще остане нула", обясни Ножаров.

Работодателите не са се съгласили и с увеличаването на минималната работна заплата, тъй като преди два месеца тя е била увеличена. Синдикатите, от своя страна, пък са възроптали, че тя е била замразена.

"В социалната система в бюджета за Държавното обществено осигуряване бизнесът поиска наистина да бъде извършена реформа, така че различните добавки да си останат тип социални като тези 60 лв. и да се прекратят измамите с инвалидните пенсии и всичко друго, което води до източване на ДОО", каза Ножаров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Дата: 08.06.2022

Източник: "Радио Пловдив"

Прочетено: 741