08.06.2022

В Националния пресклуб на БТА днес беше подписан  договор за партньорство между Българската телеграфна агенция (БТА) и национално представителните организации на работодателите в България, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР).

Договора подписаха Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, Росица Стелиянова, директор "Програми и проекти" в Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Добри Митрев - председател на УС на Българската стопанска камара /БСК/, Васил Тодоров - главен секретар на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, и Ирина Йорданова - прессекретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

Договорът всъщност формализира доброто сътрудничество между националната информационна агенция и българските бизнес организации, посочиха в своите изказвания всички участници в церемонията. 

БТА винаги е разпространявала информациите на българските бизнес организации, които имат огромен капацитет за състоянието на икономиката на страната, добави генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той припомни, че в агенцията е създадена отделна дирекция "Икономика" която освен световната икономика представя и стопанските новини от страната и връзката между тях. БТА създава мрежа от икономически кореспонденти в страната. Вече намерихме регионален кореспондент за икономика във Враца и ще помогнем  да подобрим образа на Българския северозапад, каза генералният директор на БТА.

Ще създадем мрежа от пресклубове и кореспонденти във всички областни градове, и в перспектива, в градовете с над 25 000 души, като те ще дават поне по две бизнес информации на седмица, каза Кирил Вълчев. В БТА вече се говори с имената на фирмите, защото това не е реклама, а информация.  Надявам се да повлияем на цялата медийна среда, която гледаше на бизнеса само като на източник на реклама. Ние следим как се държат световните агенции, които не виждат проблеми да пишат за имената на фирмите или за търговски марки, добави той.

България има добра традиция на грижовни работодатели, работещи за просперитета на страната. Те разполагат с проучвания за различни аспекти на бизнеса и имат становища за развитие на законодателството. Всички ще спечелим, ако те получат по-голяма публичност, каза Кирил Вълчев. 

Председателят на УС на БСК и ротационен председател на  Асоциацията на организациите на българските работодатели Добри Митрев каза, че през годините назад работодателите са имали изключително ползотворни взаимоотношения с БТА. С договора, подписан днес, поставяме рамка за взаимните права и задължение за партньорство. Ние (АОБР) представляваме 86 процента от Брутната добавена стойност на страната и 82 на сто от заетите лица, каза Митрев. Това сътрудничество ще ни помогне да стигнем да всяка една институция и до всеки български гражданин. Ние сме фокусирани върху това да увеличим благосъстоянието на българската нация и като споделяме добрите практики увеличаваме приходите в бюджета, растежа на икономиката и доходите на хората, за да живеем в богата, спокойна и просперираща България, каза още Митрев.

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, каза, че екипът на БТА работи с изключителен професионализъм и представя бизнеса пред обществеността не само добре, но и навреме. БТА е най-често цитираната медия, каза той. Агенцията е "трансмисия на информация" и с нея се стига до най-специфични аудитории, което е важно за нас, добави Васил Тодоров. Договорът, подписан днес, ще  допринесе до разпространяване на нашите позиции до институциите и до цялото българско общество, каза още Васил Тодоров. Резултатите от анкетните проучвания на БТПП ще се представят и през БТА, не само пред държавните институции  Ще имаме други успешни конкретни инициативи, каза Тодоров.

Ирина Йорданова -  прессекретар на КРИБ каза, че за нея е особена чест и гордост да сложи подписа си под този договор. Аз съм работила в агенцията и съм част от т. нар "бетеанци", което означава професионализъм и обективност, каза Ирина Йорданова. Българския бизнес не само че се бори със сивата икономика, но и с фалшивите новини. Още преди 124 години БТА е отразявала стопанските новини в първия си бюлетин, припомни Ирина Йорданова.

Искам да изразя, че е чест и удовлетворение да си сътрудничим с БТА, каза Росица Стелиянова - директор на дирекция в АИКБ. Благодарни сме за обективния подход в отразяването на нашите събития. Вие сте изключително важна институция, защото задавете тона и дневния ред на информационния поток. Ние отдавна работим по темата за имената на фирмите - те са важни, защото успяваме да привлечем младите хора да остават в България. Опитваме с проекти и инициативи да подобрим уменията на работната сила. Това споразумение вече се случва и се надявам да надградим това сътрудничество, каза още  Росица Стелиянова.

 

Дата: 08.06.2022

Източник: БТА

Прочетено: 2158