08.06.2022

"Рано е да се казва каквато и да е дата за приемане на еврото. Всички анализи, които ще бъдат направени, са според външни наблюдатели. Ако погледнем последния конвергентен доклад, това, което характеризира Хърватия, не е че изпълнява всички критерии, а по политически причини." Това каза икономистът Юлиян Войнов в "Кой говори" по Дарик радио. Според него страната ни трябва да наблегне повече на политическото говорене, политическите настроения и убеждаването на населението, че наистина трябва да влезем в еврозоната.

"В България има само ценови механизъм, той е най-неработещ. При него възстановяването на доходите бедните хора е минимално, те са най-губещите. Най-добре работи когато се повишават доходите. Мерките страдат, защото не са таргетирани към най-бедните слоеве. Проблемът е, че системите в България не си говорят, информацията е налична, но никой не работи с тази информация, никой не я обработва", коментира още той.

Съветникът на председателя на БСК Димитър Бранков коментира въпроса с енергийните компенсации. "Предвижда се тези компенсации, които до този момент са давани, да бъдат определени с решение на министъра на енергетиката. Това не е удовлетворително."

Той говори и по темата, свързана с бизнес средата в момента, която според него е "неопределена, а яснотата в такава обстановка е важна."

"Промяна на данъчни ставки в средата на годината не е най-удачното решение. Имаме инерция на задълбочаване на проблемите в пенсионно осигурителната система, тъй като тя е по-малко атрактивна за различните групи осигурени лица", добави още той.

В актуализацията на бюджета се откроява ръстът на пенсиите.

Според Юлиян Войнов в момента половината пенсионери получават една и съща пенсия, а това съсипва пенсионният модел в страната. "Този бюджет е по-консервативен, защото всичките увеличения не се увеличават пропорционално на брутния вътрешен продукт, най-вероятно това е свързано с очакванията за промяна на бизнес средата през тази и следващата година."

Инфлацията в еврозоната мина 8% през май месец

По думи на бившия социален министър Иван Нейков актуализацията не е нов бюджет и не предлага нови реформи. "Дискусията за пенсиите винаги ражда свръхочаквания на хората в обществото, това е провокирано от тежкото положение на част от пенсионерите, така и от желанието на всички управляващи да кажат колко много ви обичаме пенсионерите."

Според него държавата отново се спънала в камък, тъй като не е обяснила на хората какво се случва и те отново са станали разочаровани. "През цялото време създаваме впечатлението, че през пенсията ще решим проблема с инфлация и ще компенсираме високите цени и когато това не стане, защото то няма как да стане, хората са разочаровани. Пенсията е отложено плащане, което самият човек е създал през годините."

Правителството одобри оперативния план за приемане на еврото

Бившият министър сподели, че най-голямото предизвикателство оттук нататък за Бюджет 2023 ще е как да се вкарат в пазара на труда хора, които в момента работят в сивата икономика, която не генерира данъци и осигуровки.

ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР: 

Дата: 08.06.2022

Източник: Дарик радио

Прочетено: 721