15.09.2022

Контейнерите ще бъдат поставени до края на 2022 г. като междинна стъпка по пътя към национална депозитна система

До края на годината в България ще се събират разделно още близо 600 000 литра пластмасови бутилки до 3 л. Това ще стане възможно заради поетапното поставяне на 2080 нови жълти контейнери за целта из цялата страна, в синхрон с допълнение на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки към Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда от 2021 година.

Зелената инициатива е част от поредната междинна стъпка за въвеждане на национална депозитна система у нас, по примера на едни от най-развитите еко държави в Европа. Най-логичният път, който трябва да се следва, за да се постигнат националните и европейските цели по събиране на опаковки до 2029 година, е материалът от пластмасови и стъклени бутилки и кенчета – независимо дали чрез депозитна система или по друг начин, да се събира от организациите за оползотворяване на отпадъци. За  да има депозитна система обаче, трябва най-малкото да има работещ парламент, нов закон и процес на внедряване от най-малко година и половина.

Точно по тази причина основните двигатели за поставянето на нови кошчета за разделно събиране и качествено рециклиране в България са именно „Екопак“, „Екобулпак“, „Екопартнърс“, „Булекопак“ и други.

„Щастливи сме, че допринасяме за по-качествено събиране на отпадъци от опаковки и срещаме подкрепа сред общините в цялата страна. Подкрепяме всяка стъпка  на МОСВ и нашите партньори, обединени от идеята, и които работят за доближаване на страната ни към въвеждането на национална депозитна система, която ще задоволи нуждите от суровини на национално ниво. Още от самото начало апелираме за ясни механизми, които да гарантират, че ценният рециклируем материал ще бъде ползван приоритетно за изпълнение на националните цели за рециклиране на отпадъци от опаковки“, казва Стефан Стефанов, изп. директор на Българската оползотворяваща и рециклираща организация.

В момента в страната са разположени 180 кошчета за разделно събиране с обща вместимост от 187 000 литра, а в началото на 2023 година, благодарение на новите жълти кошчета, се очаква рязък скок в събираемостта.

Европейски разпоредби

България, като държава член на ЕС, е задължена да спази изискванията за разделно събиране на бутилки. Според европейските цели, най-късно до 2029 г. във всички страни членки трябва да се събират най-малко 90% от РЕТ опаковките за напитки и да се влага минимум 30% рециклиран материал в новите бутилки. От 2025 г., като междинна цел, събираемостта трябва да е 77%, а вложения рециклиран материал – най-малко 25%. За сравнение: в редица европейски държави вече се събират над 85% от бутилките, а цели 80% от материалите се използват повторно.

Поради нестабилната политическа ситуация в България има риск въвеждането на депозитна система – гарант за повишаване на ефективността в процеса, да се забави.

Това е причината междувременно да се предприемат всички стъпки за подобряване на събираемостта в страната и да се даде възможност на гражданите да се запознават с целите за качествено събиране и рециклиране на опаковки.

Самостоятелните вендинг машини за връщане на празни бутилки обаче не трябва да се бъркат с депозитната система, защото при тях има проблем с прозрачността на пътя на събраната пластмаса. Разполагането им в някои търговски обекти създава условия за нелоялна конкуренция. Има риск и от кражби на опаковки от контейнерите за разделно събиране.

Ценният PET материал

Приносът на всеки един човек е важен, за да се намали замърсяването, и най-прекият път за това е да не се пилее ценният ресурс от PET опаковките. Това е най-търсената пластмаса в света, със свойството да се рециклира многократно и за неопределено време. Именно бутилките за безалкохолни напитки и вода са 100% рециклируеми и с достатъчно високо качество за контакт с храни.

По тази причина в целия свят движещата сила на депозитната система за опаковки е секторът на производители на напитки. А производствата с национален произход са приоритетни и се ползват с предимство за достъп до чист рециклируем материал. Така повечето европейски държави, които са въвели успешно депозитни системи, гарантират пълна прозрачност на пътя на опаковките. В основата на европейската директива за оползотворяване на материалите от опаковки е заложен равен достъп до системите на всички граждани, във всяка точка на страната, включително чрез смарт решения за събираемост на рециклируем материали както за големите вериги, така и за малките търговски обекти.

Всяка стъпка, която гарантира събираемостта на повече качествен материал за рециклиране и запазване цените за крайния потребител, доближава страната ни до изпълнението на европейските изисквания за задължителното съдържание на рециклиран материал в бутилките до 3 литра.

„Разполагането на нови над 2000 кошчета за разделно събиране на опаковки е естествена стъпка по пътя към национална депозитна система. Голямата цел е гражданите да бъдат максимално улеснени като се предостави лесен достъп за ефективно рециклиране и смарт решение за всеки човек във всяка точка на страната. Важно е да се гарантира и прозрачността на процеса чрез подходящия механизъм, за да се избегнат злоупотреби. Затова подкрепяме инициативите на организациите за оползотворяване на опаковки, които подпомагат с плавни стъпки процеса, който ще подпомогне както изпълнението на националните цели, така и българската индустрия като й осигурява достъп до рециклируем материал“, коментира директорът на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова.

Пътят към работеща българска депозитна система преминава неминуемо през ключови стъпки за превръщане на кръговата икономика в реалност и в България със затваряне на цикъла чрез ефективно рециклиране от бутилка в бутилка. В началото на годината беше сформирана работна група с ангажираните страни и представители на МОСВ, за да се намери най-добрият модел за създаване на национална работеща система. Страната ни вече черпи опит от държави, чиито системи са с национален обхват и показват бърз скок в ефективността, като Дания, Норвегия, Швеция, Литва, Естония.

Какво е депозитна система?

Схема, при която при покупката на продукт клиентът плаща допълнително малка сума (депозитна такса) за опаковката.Тази сума му се възстановява при връщане на празната опаковка на мястото за обратно събиране – най-вече в обектите за търговия на дребно. Депозитната система използва кодово-базирани решения, които отчитат приемането на празните опаковки.

В момента квалифицирана работна група към МОСВ и основният двигател, представляващ най-големите производители на напитки, в лицето на Асоциацията на безалкохолните напитки в България (АПБНБ) структурират най-добрата депозитна система за страната ни. АПБНБ е готова с визия за въвеждане на модела „от бутилка в бутилка“. И това не е случайно, защото този бранш е определен на европейско ниво като „задължена индустрия“ за постигане на целите за събиране и рециклиране на РЕТ опаковки – а те са много амбициозни.

Какво е РЕТ?

Синтетичен материал „полиетилен терефталат“ от групата на полиестерите, който е вид пластмасова суровина, получена от петрол. PET е най-търсената пластмаса в света, със свойството да се рециклира многократно и за неопределено време.

Дата: 15.09.2022

Източник: АПБНБ

Прочетено: 671