11.10.2022

България е единствената страна в ЕС, в която не са уредени проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частни лица, т.нар. “личен фалит“.

Целта на един законопроект, който сега се обсъжда на страницата на Министерство на правосъдието, е да се даде възможност на хората след неблагоприятни житейски обстоятелства да започнат живота си на чисто и по този начин да се сложи край на т.нар. “вечни длъжници“.

Публикуваният за обществено обсъждане нов Закон за несъстоятелност на физически лица дава възможност на хората да фалират и част от дълговете им да бъдат опрощавани, но само ако са в размер на над десет минимални работни заплати. Приемането на такъв закон е част от условието България да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

“Приемането на този законопроект е ключово, за да получим втория транш по Плана за възстановяване и развитие. Освен това ни заплашва и наказателна процедура от Европейската комисия, ако не го приемем своевременно“,  казва в ефира на “Нашият ден“ (БНР) проф. Таня Йосифова, председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара и преподавател по гражданско и семейно право в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, и допълва:

“През 2020 г. беше приет Закон за допълнение на закона за задълженията и договорите, с който беше въведена абсолютната давност в българското право. Това беше първата крачка, първата стъпка към премахването на фигурата на вечния длъжник. Докато абсолютната давност касае бездействието на кредитора и погасяването на неговото право на вземане, то Законът за личния фалит дава възможност на един длъжник, физическо лице, в рамките на едно общо производство да уреди своите задължения с всичките си кредитори. Това е съвсем друга насока, която наистина, ако се приеме законът и действа успешно, ще се стигне до премахване на фигурата на вечния длъжник. Този законопроект касае физическите лица, които не са стопански субекти. За тези физически лица, които извършват стопанска дейност и са предприемачи е предвиден друг законопроект за допълване на Търговския закон“, посочва още тя.

Кръгът от длъжници, за които се отнася законът...

“Тази закон важи за обикновения човек. Това са всички хора, които не са занаятчии, не са търговци, а просто в един момент поради житейски неблагополучия не могат да погасяват своите задължения от най-различно естество. Не могат да си погасяват заемите, които са изтеглили, не могат да погасяват дори сметки за комунални услуги, мобилни оператори и всичко, за което се сетите“, посочва още тя в интервю за БНР.

“В законопроекта е предвидено като право на длъжника, който има задължения над 10 минимални работни заплати и не е успял да ги погаси в рамките на шест месеца, негово право е да поиска от Окръжния съд по седалище на постоянния му адрес, да бъде открито такова производство по несъстоятелност, като заплати една проста такса от 20 лева и разноските“, казва още проф. Йосифова.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Дата: 11.10.2022

Източник: БНР

Прочетено: 881