15.11.2022

АИКБ, БСК, КРИБ и БФИЕК настояват за прегласуване на решението на НС относно програмата за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустрианлите енергийни консуматори (БФИЕК) настояват за прегласуване на обнародваното на 11 ноември т.г. в Държавен вестник и прието на 8 ноември от Народното събрание решение, с което възлага на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Според решението, предложено от н.пр. Владислав Панев, клиентите, присъединени към мрежа високо напрежение, ще получат пълния размер на компенсацията за 2023 г., ако са изпълнили определени критерии за енергийна ефективност и потребление на енергия от ВИ за собствени нужди. Според бизнес организациите, заложените критерии са неясни, кумулативни и неизпълними!

В писмо на четирите бизнес организации до Председателя на Народното събрание и с копие до председателите на всички парламентарни групи и парламентарните комисии по енергетика и по икономическа политика и иновации, както и до министрите на енергетиката и на икономиката и индустрията се казва:

"Решението е навременно и ще осигури за година напред предвидимост и конкурентоспособност за малките и средни предприятия в България. Посочената в т. 2.2 на решението базова цена от 200 лева за мегаватчас е и средната за европейските МСП цена на електроенергията. Ние приветстваме този подход за МСП!

Не така стои въпросът с определените компенсации в т. 2.1 от решението за потребителите от базовата индустрия. На прага на рецесия и намаляващи поръчки в енергоинтензивната индустрия се нанася тежък удар върху предприятията! По данни на европейски регулатори, нашите конкуренти от базовата индустрия в Европа плащат електроенергията си по 135 лв./MWh! А решението ма НС, вместо да дефинира условия за увеличаване на компенсациите (намаляване на цената на електроенергията) за предприятията от базовата индустрия у нас под 200 лева за мегаватчас в съответствие с добрите европейски практики, в действителност намалява размера на компенсациите и увеличава цената над тази, определена за МСП, в размер на 200 лева.

За пореден път зле обмислени предложения се приемат без обосновка във вреда на икономиката!

Базовата индустрия осигурява ликвидността на доставчиците на електроенергия и газ! Без нейните плащания кой ще поеме субсидирането на евтините ток и парно за населението?

Без базова индустрия забравяме за инвеститори, за кръгова икономика и енергиен преход, за приходи в бюджета!

Не сме против налагането на критерии! Против сме налагането на неизпълними изисквания, приети без обсъждане, които нанасят щета след щета на българската икономика!

Електропотреблението в индустрията е обусловено от физични закони, които не могат да бъдат изменени с гласуване.

Настояваме за незабавно прегласуване на точка 2.1 от решението на Народното събрание!"

 

Дата: 15.11.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1214