30.11.2022

Съвместен анализ на теста за въздействие върху малките и средни предприятия (МСП-тест)

BusinessEurope, Eurochambres и SMEunited обединиха усилията си, за да анализират прилагането на МСП-теста в службите на Европейската комисия. 26 оценки на въздействието бяха проверени спрямо собствените насоки на Европейската комисия за по-добро регулиране, за да се оцени дали и в каква степен се извършва МСП-тестът - задължителен инструмент за осигуряване на регулаторен режим, съобразен с МСП.

Заключенията от нашата работа дават смесена картина. Макар че през последните две десетилетия значението на принципите за по-добро регулиране в работните процедури на ЕС непрекъснато нараства, насоките за МСП все още не се прилагат последователно от всички служби на Комисията.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер заяви:

Въздействието и разходите, които предложенията на Комисията създават за МСП, твърде често се пренебрегват. Това трябва да се подобри чрез последователно разработване на смекчаващи мерки въз основа на солидни и надеждни данни. Трябва да се идентифицират не само преките, но и непреките разходи и да се намалят, ако не и да се елиминират“.

Главният изпълнителен директор на Eurochambres Бен Бътърс добави:

В условията на исторически ниски нива на бизнес доверие в Европа е по-важно от всякога законодателните инициативи на ЕС да зачитат принципа "Мисли първо за малките" и да допринасят за благоприятна за МСП политическа среда.“

Генералният секретар на SMEunited Вероник Вилемс заключи, че:

Отговорност на всяка генерална дирекция е да проведе смислен тест за МСП. Само задълбоченият анализ на всяка стъпка ще гарантира пропорционални правила, позволяващи на предприемачите да процъфтяват".

Основни констатации от тестовия бенчмарк на МСП:

В 69% от първоначалните оценки на въздействие на предложенията е взето предвид дали са засегнати МСП.

От 26-те анализирани инициативи 24 са съобразени с 12-седмичния период за открита обществена консултация. В 16 от случаите обаче периодът съвпада с празници.

10 от 26 консултации по доклада за оценка на въздействието включват един или повече раздели, представящи мненията на МСП. Това е разочароващ резултат, тъй като в повечето случаи МСП са били пряко или косвено засегнати от инициативите.

Оценките на въздействието не обръщат достатъчно внимание на непрякото въздействие върху МСП при обмисляне на мерки за смекчаване.

Въз основа на нашия анализ предлагаме следните препоръки, за да се гарантира, че подходът за по-добро регулиране действително ще доведе до по-добра регулаторна рамка за МСП:

В съответствие с принципа „мисли първо за малките“ службите на Комисията трябва да отчитат нуждите на МСП още в началото на процеса на оценка на въздействието. Това може да се прави систематично, като се предвижда по-всеобхватно участие на заинтересованите страни от МСП.

Оценките на въздействие следва да посветят раздели на задълбочена оценка на въздействието върху МСП, за да консолидират тази информация по ясен и прозрачен начин.

При оценките на въздействието следва да се прави разграничение между различните класове по големина на МСП (микро, малки и средни), за да се даде възможност за по-подробна и целенасочена оценка на въздействието на всяка инициатива.

Оценките на въздействието трябва да оценяват непрекия ефект на политиките, като по този начин отиват по-далеч от оценката единствено на прекия ефект на дадена политика. По думите на Съвета за регулаторен контрол предложенията трябва да „изследват непредвидените последици (...) за МСП“.

Тестът за МСП, основан на принципа „мисли първо за малките“, който Европейската комисия с право подкрепя, играе много важна роля. Докато предприятията се сблъскват с все по-големи икономически предизвикателства и несигурност, е важно да се следва подход на целесъобразно и пропорционално законотворчество.

Тестовият бенчмарк за МСП „Да направим така, че по-доброто регулиране да работи по-добре за МСП“ беше представен по време на Асамблеята на ЕС за МСП през 2022 г. в Прага.

Пълният текст на доклада е достъпен ТУК.

 

Дата: 30.11.2022

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 1043