02.12.2022

В понеделник, 5 декември, във Вашингтон ще се проведе третата среща на министрите на Съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ (СТТ) и първият трансатлантически диалог по въпросите на труда. BusinessEurope приветства тези платформи за обсъждане на координиран подход на ЕС и САЩ към основните двустранни глобални предизвикателства.

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер заяви:

Намирането на решение чрез преговори, което се отнася до дискриминационните елементи, включени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ, гарантиращо, че европейските компании и продукти не са поставени в неблагоприятно положение, е крайно необходимо. Ако се прилага по недискриминационен начин, IRA може също така да създаде възможности за сътрудничество между ЕС и САЩ, което да доведе до повече инвестиции и заетост отвъд океана. Повишаването на амбициите в областта на климата и добавянето на инвестиции в чисти технологии и решения са благородни цели, които споделяме, но те не трябва да са за сметка на европейските интереси, а по-скоро да укрепват трансатлантическите връзки.“

При подготовката на срещата на министрите на Съвета по търговия и технологии, BusinessEurope публикува съвместно изявления с Търговската камара на САЩ, в което се подчертават приоритетните резултати, които могат да помогнат за превръщането на потенциала на СТТ в осезаеми резултати. Основният приоритет за европейския бизнес остава подобряването на двустранните отношения и намаляването на разходите за компаниите. СТТ следва да работи за премахване на пречките пред трансатлантическата търговия със стоки и услуги и да осигури равнопоставени условия, докато се движим по пътя на цифровия и екологичния преход, като насърчава постоянното сътрудничество по общи цели.

Дата: 02.12.2022

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 1910