19.12.2022

„На 27 октомври 2022 г. Народното събрание постави като основен приоритет на правителството приемането на еврото от 1 януари 2024 г. и полагането на всички необходими действия и усилия за това“ – с този анонс министърът на финансите Росица Велкова откри днешната пресконференция в МФ, на която бяха представени данните от проведеното пред ноември месец социологическо проучване за нагласите на гражданите и бизнеса за въвеждане на еврото в България.

Министър Велкова коментира още, че на 6 декември т.г. беше подписано споразумение, с което започваме да произвеждаме пробни евромонети, което е част от пътя ни към еврозоната. Тя обясни, че са подготвени и приети от МС четири законопроекта, които са ангажимент на държавата по пътя към еврозоната, след членството ни в ERM II. „Законопроектът за промени в Закона за БНБ е приет на първо четене от водещата парламентарна комисия и се очаква тази седмица да бъде гласуван в пленарната зала. Тази седмица очакваме на първо четене да бъдат приети от водещата комисия и промените в Кодекса за застраховането и в Търговския закон, като очакваме, че Народното събрание до края на годината ще ги обсъди и разгледа в зала на първо гласуване“ – съобщи още финансовият министър. Според министър Велкова четвъртият важен закон за присъединяването към еврозоната е законопроектът за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, който също очакваме до края на годината да бъде разгледан на първо гласуване. Тези четири законопроекта очакваме до средата на януари да бъдат окончателно приети.

По отношение на анонсирания наскоро Закон за еврото министър Велкова каза, че до края на тази година той ще бъде разработен в първоначален законопроект от министерствата, ангажираните ведомства, публичните институции и БНБ, като през месец януари ще бъде съгласуван с браншови организации, за да могат да бъдат изчистени и прецизирани текстовете в него и за да е по-лесно бизнесът да го прилага. През февруари законопроектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

„Сред ключовите документи, които работните групи в Консултативния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната изготвят е и Комуникационната стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната“ – допълни финансовият министър. Тя акцентира, че като първа задача от Комуникационната стратегия беше да се проведе национално представително проучване за обществените нагласи на гражданите и бизнеса за въвеждането на еврото, като на база на резултатите от него да се подготвят мерки в отговор. „За съвместна дейност по информиране на обществеността за приемането на еврото предвиждаме да се насочим за работа с кметовете и кметските наместници, тъй като те са най-близко до хората. До края на месец март ще бъде разработен сайт за еврото, ще има и безплатна телефонна линия“ – съобщи още министър Велкова.

В отговор на журналистически въпрос за евентуално оскъпяване на цената на застраховката „Гражданска отговорност“ с новите законодателни промени в Кодекса за застраховането, министър Велкова отговори, че от години стои въпросът пред нашето национално бюро „Зелена карта“, като той така е ескалирал, че ни е поставен в критериите по ангажиментите след членството ни към ERM II, тъй като българското национално бюро не изплаща полици за събития, които са се случили в Италия. Към момента имаме към 10 млн. лв. неизплатени задължения към бюрото на Италия. „Към момента КФН няма правомощия да прави мониторинг на дейността на нашето национално бюро, затова в законопроекта за промени в КЗ са разписани текстове, за които са се съгласили всички национални бюра „Зелена карта“ да изпълняват“ – допълни още Росица Велкова.

Боряна Димитрова, управител на „Алфа Рисърч“, представи основните резултати от националното представителното проучване на тема „Обществените нагласи за въвеждането на еврото в България“. Сред гражданите то е проведено сред 1200 души, а проучването сред бизнеса е сред 500 фирми. „В българското общество съществуват притеснения, страхове и слаба информираност по отношение на въвеждането на еврото, което води до една доста сериозна поляризация по въпроса за одобряване или неодобряване на присъединяването ни към еврозоната“ – анонсира Димитрова. Тя коментира, че нагласите сред обществеността са за по-скоро за неодобрение, а сред бизнеса са за одобрение на присъединяването ни към еврозоната. Една трета от пълнолетните граждани (от които 15 % - категорично, а 18 % - по-скоро) одобряват преминаването към единната европейска валута. На противоположната позиция е всеки втори – 23 % изразяват по-скоро неодобрение, а 27 % - са изцяло против. При бизнеса – две трети от него (47 % напълно и 18 % по-скоро) одобряват присъединяването на страната към еврозоната. Високата подкрепа от бизнеса е свързана и с положителните ефекти, които се очакват от въвеждането на еврото върху икономиката на страната ни и върху бизнеса. Цялото проучване можете да прочетете тук.  

 

Дата: 19.12.2022

Източник: МФ

Прочетено: 691