08.02.2023

За членове на БСК бяха приети три сдружения на бизнеса и две търговски дружества 

Управителният съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) проведе днес (08.02.2023 г.) първото си за 2023 г. заседание, в рамките на което прие Годишния доклад за дейността и Годишния финансов отчет на „БСК – Комерсконсулт“ ЕООД (100% собственост на БСК) и определи за представители на БСК в Консултативния съвет на ИКТ общността към Министъра на електронното управление Христина Каспарян – директор „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК, и Силвия Тодорова – Директор „Индустриално развитие“ в БСК.

УС на БСК изслуша и одобри Доклад за основните акценти в оперативната дейност на БСК в периода от 14.12.2022 г. до 08.02.2023 г. В Доклада се отбелязва, че в посочения период е проведено едно заседание на НСТС (на 22.12.2022 г. – обсъждане на размера на минималната работна заплата (МРЗ) за 2023 г.) и две заседания на Икономическия и социален съвет на РБ, на които е приета резолюция по Националния план за възстановяване и устойчивост, с основен докладчик Мария Минчева, зам.-председател на БСК. Представители на БСК са участвали активно и в работата на европейската конфедерация на работодателите BusinessEurope, където се работи върху позиции по актуални въпроси и проекти на законодателни актове на ниво ЕС, вкл.: бъдещия Европейски закон за критичните суровини, Инструмента за извънредни ситуации на единния пазар (SMEI), Закона за данните, Европейската рамка за данъчно облагане на доходите и др.

През разглеждания период БСК е изготвила 14 становища във връзка с размера на МРЗ, таваните на приходите на производителите на ел.енергия, Схемата за технологична модернизация към МИР, ратифицирането на Конвенция 154 на МОТ относно колективното трудово договаряне, както и с промени в Кодекса на труда, Търговския закон, Наказателния кодекс, Кодекса за застраховането, Закона за мерките срещу изпирането на пари, Закона за здравното осигуряване, Закона за корпоративното подоходно облагане, проекта на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, предложението за Регламент на ЕП и на Съвета относно опаковките и отпадъците от опаковки, за изменение на Регламент (ЕС) 2019/1020 и Директива (ЕС) 2019/904 и за отмяна на Директива 94/62/ЕО, и др.

На днешното си заседание УС прие за пълноправни членове на БСК три сдружения на бизнеса и две търговски дружества, вкл.:

  • Сдружение „Обединение на строителите в България“, учредено през месец май 2022 г., като учредители са 7 дружества от строителния бранш. Целите на сдружението са подобряване управлението на дейността на строителния сектор в страната и повишаване на отговорността на строителя към съществените изисквания към строежите и качеството на изпълнение на строежите. Акцент в работата на „Обединение на строителите в България“ е подобряване възможностите за реализация и разрешаване главно на проблемите и потребностите на средните и малките строителни дружества. Сдружението защитава интересите на потребителите на строителни услуги; подпомага и поощрява инициативата на своите членове; работи за подобряване дейността и конкурентоспособността на членовете си у нас и в чужбина.
  • Сдружение „Национална асоциация на консултантския бизнес в България“, учредена преди 2 години. Към настоящия момент в сдружението членуват 17 търговски дружества. Сдружението има за цел да подпомага развитието на членовете си; Да представлява и защитава общите интереси на членовете си пред държавната администрация и пред други органи, институции, юридически лица с нестопанска цел при вземане на решения, отнасящи се до интересите на бранша и при изготвяне на съответната нормативна база; Да работи за лоялна, прозрачна и ефективна пазарна конкуренция в бранша; Да съдейства за създаване и запазване на конкурентни предимства на българските търговци, осъществяващи дейност в бранша, на международния пазар; Да съдейства за откриване и разработване на нови пазари за българските търговци, осъществяващи дейност в бранша; Да стимулира сътрудничеството и взаимопомощта между членовете си; Да допринася за доброволното решаване на спорове между членовете си; Да рекламира и налага своите членове на пазара.
  • Сдружение „Национален съюз на ключарите в България“, създадено преди 30 години. В него членуват 35 търговски дружества на професионални ключари от всички краища на страната. До 2003 г. Съюзът е единственият представител на страните от Югоизточна Европа и член на Европейския съюз на ключарите (ELF). Към момента в ELF членуват 21 национални ключарски асоциации, с численост над 2 000 ключари. Част от членовете на Националния съюз на ключарите в България са членове и на Американския съюз на ключарите. Според правилата на съсловната организация, всички ателиета – членове на Националния съюз на ключарите в България, са обозначени със специален стикер, по който могат да бъдат разпознати, а членовете на Съюза, които членуват и в Националната занаятчийска камара, притежават „Майсторско свидетелство“, което трябва да е окачено на видно място в ателието им.
  • „Униспед Инс“ ЕООД с предмет на дейност митническо посредничество, транспортна и складова логистика. Дружеството предоставя на своите партньори завършени комплексни решения, поемайки товара на фирмите на всички етапи на движение – експедиция, митническото оформяне, доставка до краен потребител. Дружеството стартира през 1994 г. под формата на ЕТ „Униспед – Йорданка Кляшева”, но с увеличение на обемите на работа през 2001 г. се регистрира като „Униспед инс“ ЕООД. От 2006 г. дружеството разполага със сграда за собствен склад и офис на спедиторската дейност. От 2012 г. „Униспед инс“ обслужва групажна линия Турция – България – Румъния; организира и реализира комплектни товарни превози за страни от ЕС и трети страни. Складовете на дружеството са лицензирани съгласно Регламент 2446/2015 и 2447/2015 на ЕС; регистрирани са от БАБХ. Внедрената през 2006 г. система за управление на качеството по ISO 9001-2008 гарантира постоянно качество и проследимост. „Униспед Инс“ ЕООД членува в Българския съюз на митническо и външнотърговско обслужване, в БУЛТИШ - Дружество на български и турски бизнесмени, в Сдружение Стопанска асоциация - Пловдив, в Асоциацията на спедиторите.
  • ЕТ „Рая Коева-Вълкова“ – Разлог, развива дейности в областта на хотелиерството, довършителните ремонти, осъществява и консултантска дейност. Рая Коева-Вълкова е член на УС на сдружение "Съюз на туристическия бизнес - Банско", член на УС на „Пирин про консулт“ и член на УС на „Рила и Пирин - инициативи за растеж“.

Следващото заседание на УС на БСК е насрочено за 5 април 2023 г. 

***

Вж. СНИМКИ от заседанието

 

 

Дата: 08.02.2023

Източник: БСК

Прочетено: 805