28.03.2023

Само за една година шанс за нов живот са получили 90 млн. текстилни артикула, съобщиха ог Българска асоциация Кръгов текстил (БАКТ), чийто посланик на добра воля за оползотворяването и рециклирането на текстил стана дизейнерката Невена.

Модистката, която облича световни звезди като Ел Макферсън, Никол Шерцингер, Елизабет Хърли о обществени личности като съпругата на президента Десислава Радева обединяват усилията си в името на намаляване на въглеродния отпечатък върху планетата от производството на дрехи и бума на "бързата мода".

"За мен това е естествена стъпка в стремежа да утвърдим изцяло устойчив бранд и е в унисон с разбиранията ми за смислена мода, които са заложени още при създаването на марката. Искам да съм сигурна, че когато говорим за устойчиви текстилни продукти, за устойчива мода, ще постигнем наистина промяна, ще имаме резултати на практика, а не само заявка на намерения", обяснява дизайнерката общата си работя с асоциацията. "Те разполагат с експертизата, нужните знания и опит, с които да набележим правилните стъпки", допълва тя.

Извън бляскавия свят на модата, текстилът има и своя тъмна страна, свързана с екологичните въздействия от производството на нови дрехи и увеличаващия се дял на текстилните отпадъци. Не случайно текстилът е наричан новата пластмаса - производството и продажбите на текстилни продукти се увеличават лавинообразно всяка година, това води до все по-големи количества отпадъци от текстил, а въздействията върху околната среда са огромни, отбелязват от асоциацията Кръгов текстил.

Нейният фокус в последните две години е популяризирането на екологичните спестявания от повторната употреба и рециклиране на текстил, както и насърчаване на отговорното потребление и възможностите за намаляване на личния отпечатък на всеки чрез разделното събиране и удължаване живота на дрехите и текстилните артикули като цяло.

"Така наречената "бърза мода" и производството на все по-некачествени дрехи правят още по-видими негативните екологични въздействия. Изключително важно е да прилагаме мерки, насърчаващи кръговия подход и трансформацията на индустрията. В България повече от 25 години се развива дейност, която води до намаляване и компенсиране на негативните въздействия върху околната среда. Струва си тези възможности да достигнат до все повече хора и сътрудничеството с Невена ще ни подкрепи в тази мисия", коментира Севдалин Спасов, председател на БАКТ.

Само за последните три години членовете на асоциацията са обработили и оползотворили над 96 000 тона текстилни отпадъци като са спестили 1.7 млн. тона въглеродни емисии за производството на нов текстил и облекло - равносилно на годишните емисии от 2 млн. автомобили (това са три четвърти от всички коли в България), а предотвратеното количество изхвърлен текстил на сметищата е равно на спестената пластмаса за производството на 5 млрд. бутилки, сочат данните на организацията, обединила близо 50 български и международни компании с дългогодишен опит в оползотворяването на текстилните отпадъци.

Дата: 28.03.2023

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 796