28.03.2023

Kaufland и Lidl са първите търговски вериги у нас, които въвеждат автомати за приемане на използвани пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.

Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други. Те дават възможност на клиентите на двете вериги в тези градове лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Автоматите в Kaufland и Lidl приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

„Вярвам, че тези пилотни проекти ще надградят системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнат за промяна на потребителските нагласи. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която вече е факт в редица европейски държави и която ще ни помогне да постигнем целите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще се случи и с помощта на бизнеса и с всички граждани. Пожелавам успех!“, каза на събитието за старта на пилотните проекти заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

„Тези пилотни проекти са много добро начало за бъдещата депозитна система на България, която е една стъпка към по-ефективна и зелена икономика за страната. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за напитки за еднократна употреба като Германия, например, постигат нива на възвръщаемост от над 95 процента.“, заяви Ирене Планк, посланик на Германия у нас, която беше специален гост на представянето на автоматите и беше сред първите, върнали своя PET бутилка.

„Поставянето на машините за събиране на пластмасови бутилки и кенове е поредната значителна стъпка, която предприемаме, за намаляване на въздействието върху околната среда. С тях се подпомагат усилията на държавата и местните общности за повишаване на разделното събиране, като  насърчаваме клиентите ни да се включат активно в този процес. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на рециклиране и от нея ще бъде произведен нов рециклируем продукт.“, коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

С този проект искаме да покажем, че търговските вериги могат да имат важен принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и създаването на условия за работеща кръгова икономика. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се използват за производството на нови бутилки и така на практика ще се осъществява кръговият модел „от бутилка в бутилка“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl България.

Проектът се реализира като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.


* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:

Пълните условия и списък с магазините на Lidl и Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: www.lidl.bg/reload и www.kaufland.bg/recycle

За Kaufland България

Kaufland е лидер в ритейл сектора в България с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и е един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 600 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. Повече информация можете да откриете на www.kaufland.bg    

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската група Schwarz и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 116 магазина в 51 града и над 4000 служители. Повече информация можете да откриете на www.lidl.bg

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Дата: 28.03.2023

Източник: Kaufland

Прочетено: 1961