18.05.2023

За петнадесета поредна година бяха връчени най-престижните годишни награди в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас. Тържествената церемония се проведе в София, в хотел "Маринела", а на събитието присъстваха десетки официални гости, сред които председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепремиерът Лазар Лазаров, председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, председателят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-председателят на Българската стопанска камара Станислав Попдончев, представители на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, бизнеса и финансовия елит, академичните среди, медиите. Станислав Попдончев поднесе поздравителен адрес от името на БСК.

Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), и фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски".

Специалните пластики, които получиха отличените, са дело на дизайнера Стефан Петров. На церемонията беше отбелязано, че 2022 г. е била значима и успешна за застрахователния и пенсионноосигурителния сектор.

Най-успешните компании са определени от експертно жури, съставено от представители на организаторите, на база обективни публични критерии и показатели.  

Наградата в категория "Застраховател на годината - Общо застраховане“ за 2022 г. спечели ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД. Отличието беше връчено от председателя на парламента Росен Желязков.

При връчването на наградата той цитира Чърчил с думите, че ако зависи от него "на всяка порта и във всеки дневник ще има думата застраховане". Желязков поздрави застрахователите за успехите, отбелязани през миналата година и изрази надежда въпреки турбулентните времена те да направят така, че да се похвалим скоро с приемането ни в еврозоната, "където са насочени нашите усилия – напук на времето и на всички зложелатели".

2022 година е най-добрата година за "Булстрад", отбеляза при приемането на наградата Недялко Чандъров, председател на УС и главен изпълнителен директор.

В категория "Застраховател на годината – Животозастраховане" за 2022 г. победител стана "ДЗИ-Животозастраховане" ЕАД. Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор, прие наградата от Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор. Благодаря за професионализма на двата сектора, които са стълбове на спокойствие в това динамично време, каза Атанасов.

Най-важният лиценз е доверието, което ни дават клиентите, и те за поредна година потвърждават, че имат доверие на ДЗИ, каза Чолаков при приемането на наградата.

Призът "Застраховател на годината – Най-динамично развиващо се дружество" за 2022 г. спечели Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Наградата беше връчена от Владимир Савов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Савов каза, че динамично развиващите се дружества са тези, които и в идващите години ще бъдат сред признатите лидери в съответните сектори и са тези, които създават иновативност и подобряват конкуренцията на пазара. БАЕЗ има покритие на 6 континента по света и се стреми към седмия тази година, стана ясно на церемонията.

В категорията "Пенсионноосигурително дружество на годината", за дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване, наградата получи ПОК "Доверие" АД. Наградата беше връчена от Диана Йорданова, зам.-председател на КФН. По думите й секторът е доказал, че е устойчив, капиталово адекватен, готов да посрещне всяко предизвикателство.

Призът "Пенсионноосигурително дружество на годината", за дейността по допълнително доброволно пенсионно осигуряване, отиде при ПОД "Алианц България" АД. Наградата беше връчена от Лазар Лазаров, заместник министър-председател по социалните политики и министър на труда и социалната политика.

В категорията "Пенсионноосигурително дружество на годината" за най-динамично развитие в дейността си победител стана ПОД "Бъдеще" АД. Призът беше връчен от управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

В категорията "Застрахователен брокер на годината – Общо застраховане" победител стана ''ЕС ДИ АЙ Груп'' ООД. Наградата беше връчена от Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление “Застрахователен надзор".

Призът в категория "Застрахователeн брокер на годината – Животозастраховане" получи "Ай Ен Джи Иншурънс Брокерс" ООД. Наградата беше връчена от Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на "Пощенска банка". 

Наградата "Застрахователен брокер на годината – Най-динамично развиващо се дружество" бе връчена на "Амарант България" ООД. Призът беше връчен от Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

Фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски" връчи за 25-а поредна година своите национални персонални награди на най-заслужилите експерти и професионалисти в секторите застраховане и осигуряване.

С първата награда "За цялостен принос в развитието на българското застраховане" бе удостоен Константин Велев, изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" АД и двукратен председател на Управителния съвет на АБЗ. Наградата му бе връчена от председателя на парламента Росен Желязков. 

Носител на втората награда - "За цялостен принос в развитието на българското застраховане" стана Максим Максимов, който е основател на в. "Застраховател".

"За цялостен принос в развитието на българското осигуряване" бе отличен Георги Тодоров, изпълнителен директор и член на УС на ПОД "ЦКБ-СИЛА". Наградата му бе връчена от Лазар Лазаров, заместник министър-председател по социалните политики и министър на труда и социалната политика.

С наградата "За цялостен принос в развитието на посредничеството в застраховането" бе отличен Йордан Велев, основател, собственик и изпълнителен директор на ЗД "Балкан". Отличието беше връчено от Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

 

Дата: 18.05.2023

Източник: БТА

Прочетено: 775