25.05.2023

Ритейлърът беше отличен за приноса си в опазване на околната среда на международния форум ESG&Friends: Transformation in Action

Kaufland България получи награда за приноса си в опазване на околната среда и подпомагане на местните общности във второто издание на международния форум ESG & Friends: Transformation in Action. Той се организира за втора поредна година от единствената в България медийна платформа за устойчив бизнес ESGnews.bg и отличава компаниите, които са приели каузата „ESG“ като неизменна част от своята дейност. Kaufland България получи признанието си за своите последователни и дългосрочни политики в полза на околната среда и обществото, както и за многобройните си мерки и проекти, насочени към хората и природата на България. 

„Повече от половин милион са събраните единици пластмасови бутилки и кенове от машините ни от официалното откриване на „Станциите за рециклиране“ в края на март месец. Интересът към проекта е огромен и ние отчитаме ежеседмично увеличение на броя на събраните опаковки. Тези данни показват не само, че клиентите ни са чувствителни към темите, свързани с околната среда, но и са готови активно да участват в кампании, които стимулират екологосъобразно поведение. Ние отново уловихме очакванията на клиентите ни и отговорихме адекватно на тях – нещо, което е особено важно за Kaufland България.“ Това подчерта по време на форума Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и CSR" в компанията. Тя представи ключовите теми в ESG политиката на веригата, както и детайли, свързани с пилотния проект за въвеждане на автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове, стартирал в края на март тази година.

Пилотният проект е част от ангажиментите на „зеления“ ритейлър, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която е компанията. Съоръженията са разположени в 5 магазина на веригата в София, Пловдив и Варна. Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени. 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Дата: 25.05.2023

Източник: Kaufland

Прочетено: 481