29.06.2023

Работодателите очакват поне шест месеца подготовка преди въвеждането на промените.

България преговоря с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

Какво означава това?

Че докато влезем в еврозоната ще можем да избираме например, дали да получаваме заплатите в евро или в левове. Както и физическите лица ще могат да избират една от двете валути дали да извършват сделки.

Знаем, че засега перспективата пред страната ни да влезе в еврозоната е началото на 2025 година. Изоставаме заради неизпълнението на критерия за инфлация, както и с приемането на специалното законодателство.

Еврото и лева да се използват като паралелна валута и за разплащания от гражданите.

"В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати, по закон се извършват само в лева. Нека да си проведем всички разговори с ЕЦБ и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевремнно коментирана", каза Асен Василев, министър на финансите.

Бизнесът е положително настроен към еврото, но очакват разговори с финансовото министертво.

"Всички действия, които се предприемат във връзка с по-бързото въвеждане на евтротo се подкрепят от българския бизнес. Добре е че се водят разговори с ЕЦБ, но тези разговори следва да се водят и с българския бизнес, доколкото има редица проблеми във връзка с организацията на производствените процеси, бизнес софтуера и фискалните устройства. Не е ясно дали те могат да работат по начин, по който да приемат плащания в две валути едновременно. Вие, ако отидете в магазина, ще можете ли да платите с 10 лв. и 5 евро едновременно?", заяви Станислав Попдончев, заместник-предсeдател и главен финансов директор в Българска стопанска камара.

"Предимствата обаче преобладават над недостатъците, затова защото ще имаме по-лесен достъп до кредити, по-ниски лихви по тях, самите трансакционни разходи по сделките, знаем, че повече от половината търговия на България е в ЕС", коментира Цветан Симеонов, ротационен председател на АОБР за 2023 г., и председател на БТПП.

Работодателите очакват поне шест месеца подготовка преди въвеждането на промените. България отговаря на критериите за нисък дълг и бюджетен дефицит, но все още не покрива изискването за инфлация, обясни финансовият министър.

Синдикатите настояват всичко да се съгласува с ЕЦБ и Еврокомисията.

"Със сигурност ще има някакво сътресение, но то дали ще бъде сега или по-нататък от него няма как да избягаме, но в в това е опасностна, ако го направим на своя глава", заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Вижте повече във ВИДЕОТО

 

Дата: 29.06.2023

Източник: БНТ Новини

Прочетено: 1243