04.07.2023

Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК, в "Бизнес старт" на Bloomberg TV

Предложението за въвеждане на задължение за изплащане на дивиденти само чрез превод и платежна сметка е едно добро предложение с оглед борба със сивата икономика. Ние подкрепяме мярката, но е нужно е да има стойностен праг на същественост, за да не се пречи на тези хора, които еднократно, годишно получават дивиденти с много нисък размер. Въвеждането на задължението изплащането на трудовите възнаграждения да става само по банков път във всички средни и големи предприятия ще затрудни земеделските производители и работодателите в малки населени места, където няма добре развита банкова инфраструктура. Това каза Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Проектът за бюджет бе подкрепен от всички работодателски организации най-вече заради най-важната цел, която имаме - членството в еврозоната. Този трипроцентен дефицит е показателят, който ни позволява да се стремим натам. От съществена важност е и запазването на данъчния модел, за което настояваме, каза гостът.

"Трябва да даваме ясни политически сигнали за влизането в еврозоната". 

Обичайно промените в данъчните закони предшестват приемането на Закона за държавния бюджет. Сега, поради липсата на време те са едновременно с него. Възраженията на работодателите касаят въвеждането на задължението изплащането на трудовите възнаграждения да става само по банков път във всички средни и големи предприятия, каза гостът. По думите му това не е нова идея, като голяма част от заплатите в тези предприятия вече се изплащат по този начин, но проблем ще възникне в населени места, където няма добре развита банкова инфраструктура, както и при земеделските производители, например, където се плаща дневно.  

По повод предложението за изплащането на дивидент само чрез превод и платежна сметка гостът каза, че това е едно добро предложение с оглед борба със сивата икономика. Често се теглят дивиденти в брой, след което се изплащат в брой, в плик, на служителите. Това, което е притеснително и е получено като становище от Централния кооперативен съюз е, че доста голям проблем има при член кооператорите, защото това са възрастни хора, които често нямат дори банкова сметка, а и получаваната от голяма част от тях сума е под 50 лв. годишно. Ние подкрепяме мярката, но е нужно е да има стойностен праг на същественост, за да не се пречи на тези хора, които еднократно годишно получават дивиденти.  

Основната обструкция на синдикатите на фона на факта, че КТ "Подкрепа" не е подкрепила проектобюджета, е, че не се увеличава минималната работна заплата от 1 юли. "Мнението, което многократно сме изразявали, е, че механизмът за формиране на МРЗ де факто противоречи на европейската директива за адекватни и справедливи минимални работни заплати. Ние сме сезирали и международната организация на труда. Тук не е въпросът на числото, а в това какви показатели се взимат пред вид, когато се определя равнището на минимална работна заплата. Въпрос на формула".

Имаме сериозни резерви относно бюджета на държавното обществено осигуряване и най-вече във връзка с разходите за пенсии, каза още Попдончев. "През 2022 година се направиха редица промени в осигурителната система. Пенсиите първо не се осъвремениха по швейцарското правило, след което се увеличиха с 10 на сто, към тях се включи и Covid добавката от 60 лева. Минималният размер на пенсия за осигурителен стаж и възраст скочи с 26,2% на 467 лв. Социалната пенсия за старост се увеличи с 45,3%. Максималният размер за получаване на една или повече пенсии без добавките с тях се увеличи първо с 33% от 1500 на 2000, а от 1 октомври 2022 година на 70% до 3400 лева. Тук трябва да обърнем внимание, че всички разходи за пенсии и добавки в бюджета, който предстои надхвърли 19 млрд. лева. Само преди 5 години, 2017 година, те бяха под 10,5 млрд. лева. Ние имаме близо два пъти увеличение за този период. Рязко се увеличава дефицитът в пенсионната система. Преди пет години имахме близо 4 млрд. дефицит в пенсионната система, а сега се предвижда 10 млрд. лева, като само във фонд пенсии е 60 на сто".

"Нужен е дебат за дългосрочното финансиране на пенсионната система система. И сега предстои гласуване на този бюджет в пленарна зала и от сега знаем, че ще има политически партии, които ще настояват за още по-големи разходи в пенсионната система и призоваваме за разум".

Трябва ли да ни притеснява предстоящия референдум за въвеждане на еврото в България? Защо големият проблем е, че "малко се обяснява какви са ползите от членството на България в еврозоната? Какви са спецификите и пречките за паралелното функциониране на евро и лев? За ресторантьорския сектор и кетъринг услугите изискването е всички възнаграждения, без оглед на броя на служителите, заплащането да става по банков път. Защо се прилага тази специална мярка и основателен ли е такъв подход? Какви са подводните камъни при въвеждането при ресторантьорите на т.нар. "гръцко правило" за незаплащане на стойността на услугата при неиздаване на касов бон? Какво е мнението на БСК за мерките в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск?

Вижте целия коментар във видеото.

Дата: 04.07.2023

Източник: Bloomberg

Прочетено: 1529