17.08.2023

Адвокатска кантора Savov & Partners Law Firm (член на БСК), с водещ адвокат Валентин Савов, спечели значимо дело за възстановяване на ДДС, начислено с фактури, които не са платени от длъжника.

Съгласно решението на ВАС, НАП следва да възстанови ДДС на данъкоплатеца в случаите на невъзможност за плащане от страна на длъжника – при несъстоятелност, ликвидация и други подобни случаи, при които невъзможността за получаване на плащане е обективно установена.

Дружества, регистрирани по ЗДДС, които са начислили и платили ДДС към държавата, но не са получили плащане по издадената фактура, имат шанс да получат възстановяване на ДДС. Решението на ВАС прилага основните принципи на европейското ДДС законодателство и релевантната практика на Европейския съд.

Съдебната практика досега не беше в полза на данъкоплатците независимо от практиката на съда на ЕС. На 07.08.2023 г. ВАС зае позиция в полза на данъкоплатците и всъщност може да постави началото на нова съдебна практика, с която се възстановява ДДС, начислено с издадена фактура, която обаче не е била платена от клиента-длъжник.

Предисторията

Търговците с ДДС регистрация са длъжни да издадат фактура за извършена доставка на стоки или услуги и да начислят ДДС. Търговците са длъжни да внесат във фиска начисленото ДДС, дори и да не са получили плащане по издадената фактура.  В този сценарий данъкоплатците кредитират фиска, като всъщност плащат ДДС в размери, които надвишават полученото по издадената фактура.

В сила от 01.01.2023 година, Законът за данъка върху добавената стойност предвиди процедура за намаляване не данъчната основа в случай на пълно или частично неплащане на издадена  фактура. Основанията и процедурата за намаляване на данъчната основа се прилагат само за случаи, които са възникнали след 01.01.2023 г. За всички останали случаи, възникнали преди 01.01.2023 г., следва да се претендира възстановяване на ДДС по съдебен ред.

Съгласно европейското законодателство, в случаите на анулиране, разваляне, отказ или пълно или частично неплащане, или когато цената е намалена след извършването на доставката, данъчната основа се намалява съответно, съгласно условия, които се определят от държавите-членки. Основен принцип е, че данъчната основа се състои от действително получената насрещна престация, от което пряко следва, че данъчната администрация не може да събира ДДС в размер, надвишаващ получения от данъчно задълженото лице.

Националната агенция за приходите има установена практика да отказва възстановяването на ДДС, по неплатени (изцяло или частично) фактури. Първоначално, посочваното основание беше дерогацията от страна на България на задължението за намаляване на данъчната основа (възстановяване на ДДС). Съгласно установената практика на ЕС обаче, страните-членки могат да дерогират прилагането на разпоредбата, отнасяща се частично или пълно неплащане, но само дотолкова, доколкото не може да бъде установено със сигурност обективната невъзможност на длъжника да плати частично или изцяло.

Независимо от дерогацията, Република България е длъжна да възстанови платеното от Дружеството ДДС в случаите на обективна невъзможност за плащане като несъстоятелност, ликвидация и др., и в случаите, когато поради изтичането на значителен период от време или други обстоятелства, може да се допусне, че плащане няма да бъде извършено. В противен случай, принципите на  неутралност и пропорционалност ще бъдат нарушени.

В последствие, данъчната администрация зае позицията, че данъкоплатците разполагат с възможността да издадат кредитно известие по чл. 115 от ЗДДС в случай на частично или непълно плащане на  издадената фактура, както и че чл. 115 от ЗДДС всъщност представлявал процедурата, която европейското законодателство изисква държавите-членки да имат за установяването на невъзможност за получаване на плащане и намаляване на данъчната основа / възстановяване на ДДС.

Тази позиция също не може да бъде споделена. В разпоредбата на чл. 115 от ЗДДС са изброени изрично обстоятелствата, при възникването на които доставчикът е длъжен да издаде известие. Частичното или пълното неплащане на цената по доставката не е предвидено като подобно обстоятелство. Частичното или пълното неплащане за извършени доставки на стоки не е самостоятелна причина за издаване на кредитно известие и за едностранно намаляване на данъчната основа от доставчика.

Решението на ВАС

Решение № 8294 от 07.08.2023 г. по адм. д. № 8765/2022 г. на ВАС отменя отказа на данъчната администрация да възстанови ДДС по неплатени фактури, като мотивите на решенето всъщност въвеждат практиката на съда на ЕС. Основните моменти на решението са следните:

  • Признава, че българския данъкоплатец може да се позовава на директния ефект на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28.11.2006 г. и да иска намаляване на данъчната основа / възстановяване на ДДС по неплатени фактури.
  • Релевантни са плащането на данъка от доставчика и липсата на плащане от клиента (длъжника), които сочат нарушаване на забраната данъчната администрация да събере ДДС в размер, надвишаващ получения от данъкоплатеца.
  • Хипотетичната възможност за плащане на задължението от клиента-длъжник и след погасяване на задължението по давност не изключва правото на данъкоплатеца да иска възстановяване на платения ДДС.
  • Релевантни за правото на възстановяване на платения от доставчика ДДС са продължителният период на неплащане на задълженията и фактът, че длъжникът не е отразил в дневника за покупки и не е ползвал данъчен кредит по фактурите, които са обект на проверка.
  • Формалностите, които трябва да изпълнят данъчно задължените лица, за да намалят данъчната основа, са в пределите на свободната преценка на отделните държави. Тези формалности следва да бъдат ограничени до такива, позволяващи да се докаже, че след сключването на сделката няма да бъде получена изцяло или отчасти насрещната престация.
  • До 01.01.2023, българското законодателство не съдържа регламентация за намаляване на основата при пълно или частично неплащане. Възможността за корекция е уредена в чл. 115, ЗДДС и е ограничена до случаите на разваляне на доставката.
  • За данъчно задълженото лице е обременително да обезпечава предварителното финансиране на ДДС, като го събира за сметка на държавата, и в същото време е лишено от правото да намали данъчната основа / възстанови платения ДДС в случаите на неполучаване на пълно или частично плащане по фактурата. 

Считам това решение за значителен пробив в полза на законността и интересите на бизнеса. То представлява стъпка напред в прилагането на европейското законодателство в сферата на ДДС в България“, сподели адв. Валентин Савов.

За повече информация относно новите промени и при нужда от консултация можете да се свържете с АД „Савов & Партньори“ чрез имейл office@law-tax.bg или на тел. +359 886 354 656.

 

 

Дата: 17.08.2023

Източник: Савов и партньори

Прочетено: 3440