29.11.2023

Заседание на Арбитражната колегия на Арбитражния съд (АС) при БСК се проведе на 28 ноември 2023 г.

Председателят на АС при БСК проф. Таня Йосифова представи отчет за дейността през последната година и половина (периода юли 2022-ноември 2023 г.). Тя отбеляза провеждането на серия от инициативи, насочени към повишаване на знанията и интереса към възможностите на арбитража за решаване на търговски спорове, вкл. проведени са серия от обучителни семинари, комуникационна кампания в социалните мрежи, участия на представители на АС в различни външни събития и др.

Членовете на Арбитражната колегия одобриха Правила за медиация и изменения и допълнения в Правилника на АС при БСК, свързани с включването на медиацията като възможна дейност на Арбитражния съд, с оглед създадените през лятото и есента на тази година Център за медиация и Платформа за е-медиация.

В тази връзка, разпоредбите на част втора от Правилника на АС, съдържащи правила за посредничество, се отменят, тъй като в своята дейност Центърът за медиация ще използва Правила за медиация, където се включват базови разпоредби относно медиацията, съобразени със Закона за медиацията, Наредба 2 от 15.03.2007 г. на министъра на правосъдието и създадените подробни Правила за медиация на Център за медиация към АС на БСК.

Промени се правят и в част трета от Правилника на АС, за да се въведе деловодна електронна система – подаване на искова молба по електронен път, представяне на документите по доказване на твърденията, идентификацията на страните и пълномощниците. Създава се възможност и за провеждане на заседания чрез видеоконферентна връзка. Премахва се и посочването на резервен арбитър, внесени са промени в чл.30, ал.2 и 3 от Правилника във връзка с процедурата по отвод на арбитър.

Актуализира се и разпоредбата, очертаваща компетентността на арбитража като алтернативно правораздаване, като се допълват и спорове, по които едната страна е потребител, по смисъла на §13, т.1 от ДР на Закона за защита на потребителите. За яснота се добавят всички допустими от ЗМТА възможности за наличие на споразумение за арбитраж, което е в основата на правораздавателната власт на арбитража.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО

Дата: 29.11.2023

Източник: БСК

Прочетено: 560