02.01.2024

Квотата за ваучерите за храна през 2024 година е 1,6 млрд. лева

БНТ

Сменяме хартиените ваучери за храна с пластика като банковата карта. Дигитализацията стартира от началото на годината. До юли ще има гратисен период, в който ще се издават и хартиени и електронни ваучери.

Тази година квотата за тях е определена от държавата и е на стойност от 1,6 млрд. лева. Това е с 200 милиона лева повече в сравнение с 2023 година. Максималната сума, която управителят може да даде на един работник, е 200 лева на месец.

Ваучери за храна получават над 700 000 души, които работят в повече от 20 000 фирми.

"Тя изглежда като банкова карта, но всъщност е важно да кажем, че тя не е банкова карта. Тя е ваучер и от нея не могат да се теглят средства от банкомат", коментира Таня Обущарова - главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Картата ще се зарежда от работодателя, а служителят ще може да провери колко пари са му останали и до кога важи пластиката по телефона или през мобилно приложение.

"За потребителите особено ще има много голям положителен ефект. Те няма да се налага да съхраняват ваучерите, няма да следят за тяхната номинална стойност и ще могат да пазаруват на стойността на покупките, които са си избрали", обобщава Янислав Стойчев - финансов директор на търговска верига.

Както хартиените, така и електронните ваучери, ще се използват само за храна в ресторанти и магазини.

Дигитализацията ще намали административната тежест за работодателите.

"Ще улесни администрирането на процеса по предоставяне на ваучери на служителите. От друга страна ще доведе до намаляване на транспортните разходи по доставка на ваучерите. Тоест ще улесни и ще поевтини процеса", каза Станислав Попдончев - зам.-председател и главен финансов директор на БСК.

Много от малките магазини в страната все още не са подготвени да работят с електронни ваучери.

"Те не са оборудвани с постерминали. Ето защо нашите колеги в момента, когато сключват договор с тях, се опитват да разширят тази терминална мрежа", каза Таня Обущарова - главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

За всяка транзакция през постерминал търговците плащат на банките такса до 2% от стойността на покупката.

"В малките населени места, където оборотите са по-малко, търговците отказват да слагат постерминали именно по тази причина", коментира Станислав Попдончев.

Търговците се опасяват, че с въвеждането на електронните ваучери разходите им ще се увеличат. Проблемът може да се реши със законодателни промени, за които търговците вече преговарят с правителството. Иначе електронните ваучери ще прекратят една некоректна практика.

"Някои от по-малките търговци просто използват ваучерите за храна като потребители в големите търговски обекти", разказа Таня Обущарова.

Дигитализацията на ваучерите за храна ще бъде за сметка на работодателите.

Дата: 02.01.2024

Източник: БНТ

Прочетено: 803