13.03.2024

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Във връзка с получената на 05.03.2024 г. от ръководеното от Вас министерство Покана рег. № 92-Ф-22/05.03.2024 г. към ръководеното от мен Сдружение на общинските болници в България (СОББ) — в качеството на същото на редовен член на Българска стопанска камара (БСК), която е представителен участник в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в бранш "Здравеопазване", както и предвид спецификата на темата, която ще се обсъжда, правя следните ИСКАНИЯ: 

  • Всеки участник в предстоящото обсъждане да установи легитимността на участието си в обсъждането, като предварително представи пълномощията си;
  • Вие, в качеството си на правно задължен по чл.5, ал. 1 от Закон за здравето субект, да установите дали присъстващите на обсъждането лица или техни представители, са от кръга на правно легитимираните според КТ да участват в преговорите за сключване на КТД изобщо и в частност — на ОКТД в бранш "Здравеопазване";
  • Да сторите нужното, за да гарантирате, че всеки от участниците в обсъждането и подписването на ОКТД в бранш "Здравеопазване" разполага не само с формалните правомощия, а има необходимия опит, познания и професионална практика, като работодател в сферата на болничната медицинска помощ. 

Настоящите ни искания са обусловени от спецификата и сериозността на темата на обсъждането и евентуалното подписване на този толкова отговорен и правоопределящ документ, какъвто е КТД, както и от СПИСЪКА на поканените участниците, някои от които очевидно нямат никакво отношение към болничното лечение, лекарите и медицинския персонал, Опасяваме се, че ако се допусне такива участници да коват съдбата на лечебните заведения, медицинските лица и пациентите ни, това няма да бъде нито професионален подход по време на обсъждането, нито пък може да се очаква качество на крайния продукт— ОКТД в бранш "Здравеопазване".

Дата: 13.03.2024

Източник: Сдружение на общинските болници в България

Прочетено: 266