19.04.2024

Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, "Бизнес старт" на тв. Bloomberg

Между 6 и 8 месеца ще са необходими на бизнеса да пригоди своите системи за работа с евро по първоначални оценки на предприятията. За подготовката на част от бизнеса са необходими нормативни промени и законът за еврото да мине през Народно събрание, което едва ли ще се случи до месец. След това трябва да се направят промени в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, в някои наредби на КЗП и други. Без нормативната промяна, бизнесът не може да започне да променя процесите си, каза Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Има публикувана много подробна и пълна оценка на въздействието на приемането на еврото, каза Попдончев. "По отношение на фискалните устройства трябва да се подмени най-малко софтуера на над 460 000 устройства, от които 356 000 са обикновените касови апарати. Това означава доразработване на допълнителни функционалности за работа с евро, изпитване в Българския институт по метрология, след което актуализация на софтуера или през втори канал за комуникация, или на място в търговския обект."

Няма опасения, че ще се налага смяна на самите фискални устройства, добави Попдончев. Смяната на софтуера ще варира от 44 до 100 лева на устройство според Асоциацията на производителите и търговци на фискални устройства. Процесът може да отнеме до пет и половина месеца, като асоциацията би могла да се справи със смяната, стига да има достатъчна яснота кога трябва да се направи, каза Попдончев.

Сценарият за приемане на еврото, по който БСК е работила, е бил за 1 януари 2025 г., като алтернативи са били 1 март и 1 юли същата година. Датата е изключително важна за подготовката на бизнеса, каза Попдончев.

"Бизнесът няма проблем с влизането в еврозоната; напротив, той е готов отдавна като нагласа и настоява за това. По-големите компании се готвят отдавна; при по-малките и средните предприятия има повече изчакване."

При малките предприятия основните притеснения са за периода на двойно обращение на евро и лев, но това е въпрос на информационна кампания, каза Попдончев.

Повече за подготовката на бизнеса на приемането на еврото, как това ще се отрази на бизнес софтуера може да гледате във видеото.

Дата: 19.04.2024

Източник: Bloomberg

Прочетено: 373