23.02.2006

БСП ще сверява часовника си с бизнеса всеки последен четвъртък от месеца

 

Днес, 23 февруари 2006 г., в БСК се проведе среща между ръководствата на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) и Висшия съвет на Българската социалистическа партия. Национално признатите работодателски организации, обединени в АОБР, бяха представлявани от своите председатели Васил Велев (АИКБ), Божидар Данев (БСК), Божидар Божинов (БТПП), Ваня Тодорова (БСЧП „Възраждане”) и проф. Борислав Борисов (ССИ), а от страна на БСП в срещата участваха Мая Манолова, Добромир Гущеров и Ненко Темелков.

Целта на срещата бе да се набележат механизми за подобряване на комуникацията между представителите на българския бизнес и ръководството на управляващата партия.

Беше взето решение всеки последен четвъртък от месеца, в 16.00 часа, на територията на организацията, ръководеща АОБР (през 2006 г. това е БСК), да се провеждат регулярни срещи между работодателските организации и ВС на БСП, на които да се дискутират текущите въпроси на икономическата политика в България. На първата такава среща, на 30 март т.г., ще бъдат обсъдени законодателните програми на Правителството и на Парламента, при което представителите на БСП ще представят основните политически тези, които планират да отстояват при прокарването на едно или друго законодателно или управленско решение, а от своя страна, бизнесът ще представи своите позиции и виждания за корекции в управлението на икономиката.

В периода между две регулярни месечни срещи ще се провеждат консултации на експертно ниво по текущи въпроси, нетърпящи отлагане. Първата такава среща ще се проведе следващия четвъртък, 9 март, на която ще бъдат дискутирани проектозаконите за обществените поръчки и за концесиите, които предстои да бъдат приети на второ четене от Народното събрание. Друга аналогична среща ще се проведе в следващите 10 дни и във връзка с Оперативна програма „Околна среда” към Националния план за развитие до 2013 г. На дискусия ще бъде поставен въпросът за включването на бизнеса като реципиент на средствата по тази Оперативна програма. Предстои да бъдат проведени и конкретни разговори относно бюджетната процедура за 2007 г., промените в данъчното законодателство и др.

По време на днешната среща бяха поставени и въпроси, свързани с макроикономическите тенденции, с необходимостта от дефиниране на приоритети (в т.ч. за развитие на определени отрасли, за квалификацията на работната ръка, за повишаване на инвестиционната активност, иновациите и технологичното обновление на индустрията и пр.). Акцент беше поставен и върху проблемът с премахването на класовете за прослужено време. Представителите на работодателските организации изразиха пълна подкрепа за позицията на Парламентарната група на Коалиция за България относно извеждането на фирмената регистрация извън съда и прехвърлянето й към Агенцията по вписванията.

„Необходимо е в диалог с бизнеса да се формира политиката на ВС на БСП, която след това да се вменява за изпълнение на законодателната и на изпълнителната власт”, каза в хода на  разговора председателят на БСК Божидар Данев.

Според председателя на ССИ проф. Борислав Борисов по всички икономически и социални закони работодателските организации имат конкретни становища и предложения от години и това може да бъде ефективно използвано от управляващата партия с цел подобряване на цялостната икономическа среда.

Председателят на БТПП Божидар Божинов изрази позиция, че най-важният проблем в момента е усвояването на структурните и Кохезионния фонд на ЕС, което означава, че трябва да се обърне сериозно внимание върху подготвяния Национален план за развитие до 2013 г. и Оперативните програми към него.

Председателят на АИКБ Васил Велев допълни, че е необходимо да се преструктурират средствата от националното съфинансиране на отделните оперативни програми, с оглед въвеждането на достатъчно механизми за насърчаване на индустриалното развитие и иновациите. Друг проблем, който г-н Велев постави на внимание, бе необходимостта от освобождаване на проектите с европейско финансиране от ДДС.

Според г-жа Ваня Тодорова, председателстваща БСЧП „Възраждане”, необходимо е да се въведат механизми, стимулиращи администрацията, която обслужва европейските проекти, с цел постигане на по-добра усвояемост на тези средства.

Дата: 23.02.2006

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 2136