16.03.2006

Обществен съвет за взаимодействие учредиха Омбудсманът на Р България и национално признатите работодателски организации

 

Обществен съвет за взаимодействие учредиха днес, 16 март 2006 г., Омбудсманът на Р България – г-н Гиньо Ганев, и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Основна цел на съвета ще е да съдейства на Омбудсмана в усилията му за преодоляване на бюрокрацията и корупцията в отношенията между администрацията и фирмите. Първото заседание на съвета ще се проведе на 23 март т.г.

Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, една от задачите на съвета е да се въведе контрол по изпълнение на законовите разпореждания и да има санкции за недобросъвестни служители от държавната администрация. Според него, в момента общинската и държавната администрация масово нарушават интересите на предприемачите чрез необосновани закъснения и неспазване на административни срокове за произнасяне. Председателят на БСК заяви още, че е необходимо да се установи равноправие между държавата и бизнеса, което в момента фактически не съществува. Пример в това отношение са ненавременните плащания по обществени поръчки, за което държавата не плаща дължимите от нея лихви за просрочие. По аналогичен начин стои и въпросът с възстановяването на ДДС, където масово сроковете не се спазват и бизнесът търпи щети.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев вижда в новосъздадения Обществен съвет възможност да се подобри бизнес средата. Важна задача, според него, е участниците в съвета да се опитат да се справят с корупционните практики в администрацията.

Според Проф. Борислав Борисов, председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), администрацията води ежедневна война с бизнеса и не осъзнава, че той всъщност е неин партньор. Общественият съвет е точният механизъм за спиране на тази война, смята проф. Борисов. Според него, основните проблеми се коренят в непрекъснатата промяна на законодателството, което пречи на предприемачите да планират дългосрочно дейността си. Друг проблем е големият брой на лицензионните режими у нас, които са хранителна среда за корупционни практики. „Съдебната система не е в състояние да опази собствеността и да осигури вземанията, а междуфирмената задлъжнялост продължава да нараства застрашително”, заяви председателят на ССИ.

Зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов благодари за включването на деловите среди в диалога за подобряване на административното обслужване.

Според председателката на БСЧП „Възраждане” Ваня Тодорова, Омбудсманът ще бъде мост за усъвършенстване на бизнес средата.

В отговор на журналистически въпрос, г-н Гиньо Ганев уточни, че от началото на дейността си през 2005 г.  Омбудсманът е получил общо 1058 жалби от граждани и фирми.

Дата: 16.03.2006

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 1902