27.11.2006

Съюз на конфедерациите на индустрията от Черноморския и Каспийския региони бе учреден днес в Истанбул

Зам.-председателят на БСК Георги Шиваров подписа от името на БСК учредителния документ за създаването на Съюз на конфедерациите на индустрията от Черноморския и Каспийския региони (UBCCE - Union of Black Sea and Caspian Confederation of Enterprises).

Събитието се състоя днес, 27 ноември, в Истанбул, Турция.

В учредителното събрание участваха бизнес организации от 12 страни - Албания,  Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Иран, Казахстан, Македония, Румъния, Сърбия, Турция.

Конфедерацията на турските индустриалци и работодатели (TUSIAD), която е инициатор за създаването на UBCCE, ще председателства новата организация през първия двегодишен мандат. Първи вицепрезидент на UBCCE ще е Конфедерацията на румънските работодатели (ACPR), която ще поеме председателството на UBCCE след две години. Другите трима вицепрезиденти ще са ръководителите на Съюза на казахстанските индустриалци и предприемачи (KUIE), Азърбейджанско-турската бизнес асоциация (ATIB) и Федерацията на гръцките индустрии (FGI).

Решението за създаването на новата организация бе взето през юни т.г. в Истанбул, по време на първата среща на ръководителите на организациите-учредителки.

Предвижда се UBCCE да стартира дейността си от 1 януари 2007 г.

Целта е новата организация да изгради институционално сътрудничество между членовете си за икономическо и социално развитие на региона, за по-добре функционираща пазарна икономика. UBCCE ще насърчава социалните и икономическите интереси на фирмите от организациите-членки и ще сътрудничи с Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. За изпълнение на целите си, UBCCE ще изгради тематични комитети и ad-hoc работни групи.

БСК, която поддържа контакти със 70 организации от 45 страни в цял свят, е заинтересована от развитие на партньорските отношения с организации на деловите среди от региона. Освен това, разкриването на нови възможности за излизане на български фирми в страните от посочения район категорично са полезни.

Дата: 27.11.2006

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 2685