10.01.2007

БСК внесе в СИР становище по Националния план за разпределение на квоти на парникови газове

На проведеното днес, 10 януари, заседание на Съвета за икономически растеж Българската стопанска камара внесе становище по проекта на Национален план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008 – 2012 г., вариант 19.12.2006г.

Становището беше официално връчено на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Обсъждането на проблема в СИР беше поискано от БСК през ноември миналата година.

"Заседанието на Съвета за икономически растеж беше много конструктивно. По отношение на темата с квотите за парникови газове не може да се говори за никакви противоречия с бизнеса. С представителите на работодателските организации се  договорихме за тяхното активно участие в работната група и че техните становища ще бъдат взети предвид." Това каза министърът на икономиката и енергетиката на финала на заседанието на Съвета за икономически растеж, чийто председател е той.

В заседанието днес участва министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, както и заместник-министрите на икономиката и енергетиката Анна Янева, Нина Радева, Галина Тошева, експерти от двете ведомства, широк кръг представители на работодателски организации.

Съветът за икономически растеж обсъди две основни теми – "Натура 2000" и Националния план за разпределение на квотите за търговия с емисии на парникови газове.

Членовете на СИР се обединиха около идеята Междуведомствената работна група по въпроса квотите да приключи работа да края на идната седмица. Министър Овчаров подчерта, че в работната група трябва да бъдат изчистени всички противоречия по отношение на третирането на различните видове горивни инсталации в промишлеността.

"Пазар на квоти ще има - каза министър Овчаров. От него обаче трябва да печелят дружества, които спестяват не защото не произвеждат, а защото са приложили нови високи технологии – екологосъобразни и енергоспестяващи. В този смисъл само говорим за предимства. Такава е философията и на европейската директива, и нашата."

Енергетиката, уточни министърът, е сектор, който не може да работи без квоти. В противен случай тя ще трябва да ги закупува на свободния пазар или да търпи санкции. "Ясно е в подобен случай кой ще плаща щетите", подчерта той. Според министър Овчаров енергетиката е особено важен дял от българската икономика, най-малко защото през последните години електропотреблението нараства с над 6 % годишно. В този смисъл квотите са от изключително значение, но това не значи, че един икономически сектор ще има преференции пред друг.

И двата проекта (Националния план за разпределение на квотите за търговия с емисии на парникови газове 2008 – 2012 и Натура 2000), по които водещо е екологичното ведомство, предстои да бъдат приети до края на този месец, съгласно ангажиментите на страната ни към Европейската комисия.

"Разбрахме се с министър Чакъров - посочи министър Румен Овчаров, че представителите на работодателските организации ще участват в процеса на работа върху нормативните документи по план Натура 2000. Нещо повече, наредбите ще бъдат разглеждани и в Съвета за икономически растеж."

Дата: 10.01.2007

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 3238