БСК изпрати до министър Нона Караджова позиция по Проекта на ПМС за промяна на ТАРИФА за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване. В някои случаи новите такси са над 8 пъти по-високи от нивата от 2001 г. Например, таксата за промишлено водоснабдяване от подземни източници е увеличено 8,75 пъти.

БСК настоява промяната на таксите да бъде съпроводена с оценка на въздействието върху бизнеса, тъй като редица предприятия са инвестирали значителни средства за намаляване и ефективно използване на водните ресурси, разработване на оборотен цикъл, както и в самостоятелно водоснабдяване.

БСК предлага да продължи диалогът с бизнеса за промяна на проекта и приемане на работещ документ, допринасящ за ефективното управление на водите в Р. България.

В писмото се казва:


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАДЖОВА,

На интернет страницата на МОСВ е публикуван проект на ПМС за промяна на "Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване", приета с ПМС 177/24 юни 2011 г., за което заинтересованите страни бяха уведомени по електронна поща.

БСК изразява пълна подкрепа на възприетия подход за изпращане на предварително известие за предстоящите промени и осигуряване на достатъчно време за обществено консултиране на проекти на нормативни актове.

На основата на получените възражения и предложения на предприятия, пряко засегнати от прилагането на Тарифата, по предложените промени, Българската стопанска камара (БСК) изразява следното становище.

1. Въпреки, че са намалени значително, някои такси остават все още на изключително високи нива, в сравнение с тарифата от 2001 г. Например, таксите за ползване на подземни води за охлаждане, макар и намалени с приетото ПМС 177/2011г., все още остават твърде високи - над 8 пъти от нивата от 2001 г. Значително остава и увеличението на таксата за промишлено водоснабдяване от подземни източници, което е увеличено 8,75 пъти. Това са изключително високи увеличения, със значително тегло в себестойността на продукцията за редица отрасли и дейности, както е в случая с предприятията от трикотажната и текстилната индустрия и използваните води в процеса на багрене.

2. Считаме, че направените инвестиции за изграждане на собствени сондажи, както и разходите за тяхното поддържане и експлоатация също трябва да бъдат взети предвид при определянето на таксите за ползване на подземни води. По-високите такси ще влошат икономическото състояние на предприятията в условията на криза и ще ги насочи към ползване и значително натоварване на повърхностни източници, при наличие на алтернативи.

3. БСК счита за подходяща промяната при изчисляване на таксите за заустване на отпадъчни води, която ще стимулира бизнеса за намаляване на използваните количества. Същевременно, увеличението за някои случаи е над 2-3 пъти за периода до 2014 г., след което нараства значително, без да се отчита категорията на водоприемника. В тази връзка, предлагаме поетапното увеличение на таксите да бъде преразгледано и диференцирано за отделните категории водоприемници.

4. Отново настояваме промяната на таксите да бъде съпроводена с оценка на въздействието върху бизнеса, тъй като редица предприятия са инвестирали значителни средства за намаляване и ефективно използване на водните ресурси, разработване на оборотен цикъл, както и в самостоятелно водоснабдяване.

5. За да се стимулира ефективното водопотребление, е подходящо разработването на редуцирани такси за водовземане и ползване на воден обект за случаите при които се прилагат мерки и техники за по-рационално ползване на водния ресурс.

БСК предлага да продължи диалогът с бизнеса за промяна на проекта и приемане на работещ документ, допринасящ за ефективното управление на водите в Р. България.

С УВАЖЕНИЕ,

БОЖИДАР ДАНЕВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН  ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

Прочетено: 2701