Парламентът ще разгледа ветото на президента Георги Първанов върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който предвижда реформа в пенсионната система. С промените от следващата година се налага плавно повишаване на пенсионната възраст с 4 месеца както за мъжете, така и за жените от всички категории труд.  

В мотивите на ветото държавният глава определя измененията като "едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог".  

Очаква се в пленарната зала депутатите да отхвърлят ветото. По Конституция за преодоляване на президентското вето са необходими минимум 121 гласа в Народното събрание.  

Промените в пенсионната система не бяха консултирани в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е задължително, когато правителството променя правилата в тази сфера. Формално оправдание на управляващите беше, че вносител на промените не е кабинетът, а депутати от ГЕРБ и те имат суверенно право на законодателна инициатива. Стъпката обаче срещна голямо обществено недоволство.  

След като парламентът одобри плавното повишаване на пенсионната възраст и президентът съобщи, че налага вето върху промените, премиерът Бойко Борисов и държавният глава влязоха в задочен спор.  

"Погледнато реално и президентът Първанов трябваше да ни благодари, че от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И, ако един ден той стане премиер, каквито са амбициите му, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Ние и на него му свършваме мръсната работа. Вместо да ни благодари, той слага вето", каза премиерът Борисов.

  "За мен основното е отсъствието на предсказуемост в поведението на държавата. Само преди една година всички ние приехме една договореност, едно решение, постигнато с висока степен на съгласие, за етапите, за характера на пенсионната реформа. И сега тази реформа, този модел се променя", коментира в отговор президентът Първанов.  

Опозицията вече предупреди, че вече подготвят мотивите за сезиране на Конституционния съд заради реформата в пенсионната система. Мотивът е, че не може толкова важни и дългосрочни промени в Кодекса за социално осигуряване да се правят с препратки от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, информира Dariknews.bg.

Прочетено: 2114