България остава на опашката в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата и през януари, показват данни на Евростат.

Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в Еврообщността. Преди нас е Румъния със 162 евро.

Между 200 и 300 евро е минималната заплата в балтийските републики и Унгария, а между 300 и 400 евро - в Чехия, Словакия и Полша.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург (1 801 евро през януари 2012 г.). Над 1 000 евро е и минималното възнаграждение във Великобритания, Франция, Белгия, Холандия и Ирландия. Между 500 и 900 евро е минималната заплата в Португалия, Малта, Испания, Словения и Гърция.

България остава последна и след сравнение на минималните възнаграждения в ЕС, като се отчитат различията в цените чрез паритета на покупателната способност при разходите за крайно потребление на домакинствата.

На дъното на класацията отново са Румъния, балтийските държави, както и страните-членки в ЕС от Централна и Източна Европа. В другия край на класацията е Люксембург, следвана от Холандия, Белгия, Франция, Ирландия и Великобритания.

От Евростат посочват, че в държавите с ниски минимални заплати ценовите нива също са по-ниски, което се отразява на покупателната способност.

От друга страна цените в държавите с по-високи възнаграждения са по-високи, затова и минималната заплата, изразена чрез паритета на покупателната способност, всъщност намалява.

Прочетено: 1832