Идеята на финансовия министър Симеон Дянков за инвестиране на средства от Сребърния фонд в държавен дълг бе остро разкритикувана в парламента и ако бъде прокарана, вероятно това ще стане само с гласовете на управляващите и присъдружните им "независими" депутати. Според СДС, ДПС и БСП това е отчаян и безпринципен опит на държавата да осигури пари за плащането на 1.6 млрд. лв. по еврооблигациите през 2013 г. и е показателно за състоянието на хазната. От опозицията настояват за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков в парламента и за намиране на алтернативни решения за покриване на дефицита.

Акумулираните до момента 1.78 млрд. лв. в Сребърния фонд са неприкосновена част от фискалния резерв. По закон парите, които идват от приватизация, концесии и излишъци, следва да се ползват най-рано след 2018 г., като идеята е фондът да подпомага пенсионната система при възникване на дефицити. Всички средства сега се държат на депозити в БНБ със символична доходност. В момента законът позволява те да се инвестират в акции на чужди дружества, в депозити на други банки, както и в други дългови ценни книжа, но финансовото министерство не използва тези възможности за по-висока доходност и не желае да обясни защо. В същото време Дянков иска да падне забраната за инвестициите в държавни ценни книжа и акции на български дружества точно с аргумента, че така ще се постигне по-висока доходност и гъвкавост в управлението на фонда.

"Това, което финансовото министерство предлага, е един парадокс. Министър Дянков иска Сребърният фонд да подпомогне държавата, като инвестира в държавен дълг, а в същото време държавата финансира ежегодно дефицита на НОИ с 2 млрд. лв.", коментира депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Според него никой не е предполагал към момента на създаването на Сребърния фонд, че в пенсионната система ще възникнат толкова бързо и толкова големи дефицити, но на тези пари не бива да се посяга. "Инвестирането на пари от фонда в ДЦК ще доведе автоматично и до свиване на фискалния резерв, защото от активи тези суми ще се превърнат в пасиви и не могат да са част от резерва", допълни още Имамов. Според него финансовото министерство явно се надява да компенсира този минус с допълнителни приходи, но това е хазартна игра с размера на резерва. "Много по-чисто решение е да се изтегли международен заем за покриване на падежа по еврооблигациите въпреки неминуемите критики около подобно решение, отколкото да се играе със Сребърния фонд", допълни Имамов.

За оттегляне на законопроекта вчера призова и Синята коалиция. "Ако този проект се приеме, правителството ще посегне на парите, които гарантират стабилността на пенсионната система. По сходен начин кабинетът набързо прахоса резерва на здравната каса", коментира лидерът на сините Мартин Димитров. И той настоява за изслушване на Дянков в парламента. Бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски вече се обяви против законопроекта. Според БСП влагането на парите от фонда в дълга по същество означава той да се изхарчи.

И вчера от финансовото министерство, което публикува законопроекта без особени разяснения, не заеха активна позиция по темата. До редакционното приключване на броя от МФ не коментираха дали твърденията на ДПС за автоматично свиване на фискалния резерв са верни. От ведомството все пак изпратиха в отговор на "Сега" по-детайлна информация за реализираната до момента доходност по депозитите на фонда (виж таблицата). Не беше открита за коментар и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

ПОЗИЦИЯ

Ако предложените промени бъдат приети, наред с фактическото заличаване на фонда ще има и конфликт на интереси, коментира пред "България он ер" икономистът Искрен Пенчев. "Министерството на финансите ще емитира ДЦК и след това пак Министерството на финансите ще ги изкупува. Чий интерес ще се спазва в тези сделки - този на фонда или този на министерството, което цели да попълни бюджета", попита Пенчев.

Прочетено: 1535