Икономиката на България се свива през януари, съобщи Националният статистически институт, изнасяйки данните за търговията на дребно и за промишленото производство. И двата показателя показват по-ниски физически обеми както на новата продукция, така и на продажбите.

Самото понижение е налице и след сезонно изглаждане на данните, което означава, че фирмите са намалили активността си повече от очакваното за януари, който традиционно е месец на "стопанския махмурлук" - след пиковите продажби на декември винаги следва икономическо охлаждане.

Ако забавянето на икономиката продължи и през следващите месеци, България ще се окаже заплашена от повтаряне на рецесията. За частния сектор това ще означава по-малко приходи, за домакинствата - двуцифрена безработицата, а според някои макроикономисти бюджетният дефицит също може да се окаже по-голям от очаквания, заради неизпълнение на приходната част.

Такава прогноза вече направи макроикономистът Петър Чобанов, от Институт за нов икономически напредък, а според лидера на ДСБ Иван Костов данъчните приходи може да се окажат недостатъчни и при положително развитие на икономиката (очаквайте скоро цялото интервю с Иван Костов на Capital.bg - бел.ред.).

Растат продажбите на лекарства, храни, алкохол и цигари

Още миналата есен, когато Европейската комисия намали прогнозите си за растежа в Европейски съюз, финансовият министър Симеон Дянков заяви, че тази година потреблението трябва да ускори икономическия растеж и да увеличи приходите в бюджета. Той направи тази прогноза при представянето на бюджет 2012 в парламента,

Продажбите на дребно отразяват усещанията на домакинствата за сигурност на доходите и работните места. Съответно техният спад отразява общата несигурност в населението. От данните на НСИ за януари става ясно, че има спад на продажбите на всички стокови групи.

На годишна база статистиката отчита ръст на продажбите само за две групи стоки - на лекарства и козметика - с 10%, както и хранителни продукти, алкохол и цигари - с 3.2%.

Нарастване има и при дистанционната търговия, при която домакинствата пазаруват с поръчки по интернет. На годишна база този тип сделки се увеличават със 17.2%, като растежът е при физическите обеми, а не в стойността на сделките, който може да се раздуе и заради повишена инфлация.

Намаляват продажбите на мебели, битова техника и компютри

За сметка на това всички видове покупки, които отразяват дългосрочни планове и увереност, се свиват. Покупките на битова техника и мебели спадат с 6.4%, а на компютри и други комуникационни устройства - с 1.6%.

Индустриалните компании, които бяха двигател на възстановяването с изнасяната от тях продукция, също забавят дейността си по-бързо от нормалното. През януари производството им се свива с 3.6%, дори и след изглаждане с типичните за периода фактори, като годишен спад в показателя на индустриалното производство не е имало от 2010 г. насам.

Според източници на "Капитал" забавянето е при индустриалните компании, които произвеждат за вътрешния пазар, а износителите все още увеличават производството и продажбите си, макар и със забавени темпове.

Макроикономистът Георги Ангелов коментира в блога си ikonomika.org, че спадът в Европа вече се пренася и в България, а вътрешни двигатели на растежа няма, включително и заради липса на реформаторска воля и завой на правителството към популизъм.
 

Прочетено: 2105