Държавният контрол върху язовирите остава разпокъсан. Съвет от цели 9 министерства занапред ще следи водните съоръжения. Това става ясно от поправки в Закона за водите, приети от кабинета.

В т.нар. Координационен съвет ще влизат министрите на околната среда, на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта и на образованието. Той ще координира разработването на планове за управление на речните басейни и на риска от наводнения. Съветът ще следи и за финансирането и изпълнението на тези програми.

Глобите за неподдържаните в безопасност язовири са от 1000 лв. до 10 000 лв., а за неизпълнение на предписанията - от 1000 лв. до 20 000 лв., според проекта.

Предвижда се още строителният министър Лиляна Павлова да състави и поддържа единен регистър за всички съоръжения във водния сектор. Чрез него държавата най-накрая ще намери отговор на въпроса колко язовира стопанисва. Същото ведомство ще одобрява и краткосрочните и средносрочни програми за проучване, проектиране и изграждане на всички ВиК системи, а не само на тези, които са публична държавна собственост, както е сега.

До 3 месеца от влизане в сила на закона общините трябва да уведомят областните управители за избрания от тях оператор, който ще поддържа язовирите - публична общинска собственост. Това може да е частно лице или “Напоителни системи”. За местата, където няма оператор, решение ще се вземе от МС по предложение на министъра на земеделието.

Министърът на икономиката поема контрола за техническото състояние и безопасност на всички язовири, независимо от собствеността им, предвижда законопроектът.

ВиК оператори се намаляват от 52 на 28 в зависимост от броя на областите. Стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите, ще се извършва “чрез сключване на договор между асоциация по ВиК и ВиК оператор, действащ на съответната територия.”

 

Прочетено: 1450