Българските работодатели очакват темпът на наемане да започне да се подобрява постепенно в сравнение с предишното тримесечие, показват резултатите от обзорното изследване на Manpower за заетостта, публикувано днес.   Нетният резултатна проучването показва нагласи за ръст на заетостта с 8% и се подобрява с 4 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2012 г., но същевременно намалява със 7 процентни пункта, отнесен към същия период на миналата година.

От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо един от 5 посочва, че ще наема персонал за периода април-юни.   “Добрата новина е, че за шесто поредно тримесечие, българските работодатели продължават да отчитат намерения за увеличаване на работната си сила през идните месеци.

Лошата новина е, че в следствие на повишените критерии и изисквания на компаниите в процеса на подбор, е изключително трудно да се намери подходящия кандидат и много обявени позиции остават незаети поради разминаването в търсени и предлагани умения. В същото време, огромен брой кандидати подават автобиографии за позиции, за които смятат, че са подходящи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.   Разбира се, има работодатели, които казват, че ще намаляват персонала в идните месеци, но техният процент се запазва стабилен на ниво от 10% както за предстоящото, така и за предходното тримесечие и миналата година,” Това би могло да означава, че бизнес климатът се стабилизира, и че работодателите започват да се чувстват малко по-уверени в перспективите за бъдещето.”  

В опита си да запълни част от тези разминавания, от Министерство на образованието и науката наскоро обявиха проект на стойност 96 млн. евро, целящ да заздрави и синхронизира връзката между учебните програми и действителните знания, които работодателите търсят. Програмата ще предостави на близо 73,000 студенти възможност за близко взаимодействие с компании от България, за да натрупат така необходимите бизнес умения.  

Работодатели от всичките пет анкетирани региона в България отчитат позитивни намерения за наемане на нов персонал. Най-високи за второто тримесечие са очакванията за наемане на работодателите от Бургас, София и Варна, където нетният обзор на заетостта във всеки един от регионите е на предпазливо оптимистичното ниво от 9%. Междувременно, мениджърите в Русе отчитат най-слаби планове за наемане.  

В 9 от общо 10 сектора се отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие. Най-силни са очакванията на мениджърите от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес. От друга страна, работодателите в минното дело са с най-песимистични очаквания и прогнозират спад на заетостта в отрасъла.  

Същевременно, „изтичането на мозъци” продължава да е голям проблем, въпреки че редица българи се завърнаха в родината в следствие на икономическия спад. Например, недостигът на кадри в сектора на здравеопазването, най-вече лекари, продължава да се усеща все по-осезаемо, тъй като много здравни работници предпочитат да емигрират в Германия и други европейски страни заради много по-високия потенциал при заплащането.

Прочетено: 1641