Новата 2012 година започва успешно за имотния бранш, въпреки продължаващата криза. В Пловдив и в областта има инвеститори, които са готови да закупят парцели за жилищно строителство на изгодни цени, споделя Анна Неделева от агенция за недвижими имоти „EU-POLI“. От Нова година досега в Стара Загора сделките с недвижими имоти са се увеличили с около 30% в сравнение с последното тримесечие на миналата година, твърди Бисер Орлов от агенция „Евродом“.

Пазарът все още не се е раздвижил, но основно се търсят двустайни или тристайни апартаменти, както и парцели в Родопската яка, уточнява г-жа Неделева. Според нея определяща за двустайните апартаменти е локацията на сградата, а за по-големите – да е нов монолит и задължително с гараж.

По нейни наблюдения в Пловдив има повече сделки с бизнес имоти, отколкото с ваканционни имоти. Причината е наличието на много добри нови сгради, подходящи за офис. Търсенето им не е намаляло. Повечето от тях са в идеалния център, въпреки че има клиенти за наем или закупуване на складови помещения в периферията на града.

При поддръжката на ваканционни  и бизнес имоти има два варианта. В единия случай таксата за поддръжка е включена в наемната цена на имота, която собственикът заплаща на кантората като услуга. Ако не е – тя се поема от наемателя. За предпочитане е вторият вариант, защото гарантира на собственика, както определена сума от наем, така и, че имотът му се стопанисва и поддържа отговорно, допълва г-жа Неделева.

За Стара Загора и областта най-предпочитани са едностайните апартаменти в ценовия диапазон между 19 000 и 24 000 евро, за двустайните - от 25 000 до 32 000 евро, за тристайните съответно от 35 000 до 42 000 евро и за многостайните - от 45 000 до 60 000 евро, показва статистиката на г-н Орлов.

Според него, определящи са показателите: конструкция на сградата, година на построяване, район, изложение, етаж и т.н. Ново е изискването на купувачите към общите части на сградата, дали е санирана отвън, контролира ли се достъпа до сградата и други. Запазва се тенденцията, относителната цена на квадратен метър при малките апартаменти да е по-висока в сравнение с големите.

Офертните цени на имотите търпят промяна при договарянето с потенциален купувач в 90% от случаите, разкрива г-н Орлов. От Нова година насам той наблюдава отстъпка в порядъка до 15% от първоначално обявената продажна цена. Спадът е по-голям при специфични имоти, чиито собственици бързат по някаква причина да осъществят продажба. Например, стари панелни апартаменти. Изводът е, че разликата между първоначално обявената цена и цената, на която се осъществява сделката, е около минус 35% от първоначалната цена. Това обаче не важи за луксозни имоти с оптимална квадратура и изложение и такива, които предварително са оферирани на оптимална цена.

Тази година брокерите очакват успешните имотни сделки да бъдат повече. Клиентите продължават да търсят най-добрата сделка, но са станали по-търпеливи в чакането й. Сделките варират от покупко-продажба на гарсониера до парцел за строителство на жилищна или бизнес сграда. Разнообразието от клиенти също е голямо – от семейства, които купуват за пръв път апартамент, до инвеститори, които не се отказват да бъдат бизнес активни и предприемчиви, дори и в условията на икономическа криза.
 

Прочетено: 2391