Вятърът на промяната задуха в САЩ, но повеите в Европа са съвсем слаби. Това каза в интервю за The Wall Street Journal Пиер Карло Падоан, главен икономист в Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. Според него европейският блок е успял само малко да се отмести от ръба на бездната.

През ноември ОИСР понижи прогнозата си за най-големите икономики в света и предупреди, че дълговата криза в еврозоната може да ескалира и да доведе до масирани сривове в останалите части на света. От тогава до сега лидерите на страни от еврозоната одобриха втори спасителен пакет за Гърция, с което намалиха несигурността за световната икономика. ОИСР повиши прогнозата си за американската икономика като посочи, че очаква 2.9% ръст през това тримесечие и 2.8% ръст през Q2. Япония също ще постигне по-стабилен напредък, отколкото се смяташе до сега, като в трая на март ще отчете 3.4% ръст и 1.4% през второто тримесечие на тази година.

Италия, която е в рецесия, ще продължи да отчита свиване на икономиката през първите две тримесечия на тази година. Франция също ще отчете отрицателен растеж през Q1, но от април до юни ще започне да се възстановява и да расте. Германия ще запише едва 0.1% растеж през първото тримесечие на тази година, но през следващото отново ще е нагоре и то по-убедително, показват анализите на ОИСР. В интервюто пред The Wall Street Journal Падон казва, че намира коментарите по отношение на Испания за спекулативни. Опасенията, че страната ще се нуждае от спешна помощ, са пресилени. Виждаме как натиска върху Испания да извърши промени в държавните си финанси.

Ситуацията остава неясна, но не съзираме в нея някакви сериозни заплахи, казва Падон. Все още фискалните промени, които правителствата в Европа предприемат, са недостатъчни, за да се избегнат проблемите. Представителят на организацията смята, че европейските лидери трябва да се заемат по-сериозно с мисията за подпомагане на икономическия растеж. Трябва да се търсят начини за повишаване на конкурентоспособността на европейския бизнес в областта на услугите.

Трябва да се помисли за облекчаване на някои регулаторни режими, смята още Падоан. Според него в развитите икономики има още потенциал за извършване на монетарни улеснения, чиято цел е да се подпомогне на икономиката. Съществува обаче риск, когато растежът на икономиката е недостатъчен, а цените на петрола се повишат. Скокът от 10 долара за барел през последните два месеца рефлектира върху доставките в момент, в който запасите от суровина в страните от ОИСР са ниски, а страните-производителки от ОПЕК не са финализирали помежду си преговорите за квотите. Според ОИСР настоящите цени на петрола добавят 0.25% върху инфлацията и отнемат от 0.1% до 0.2% от икономическия растеж.

Прочетено: 1530