Без видими проблеми стартира вчера онлайн връзката в реално време на всички касови апарати на фирмите в страната с Националната агенция за приходите (НАП). Около 95% от търговците, които приемат плащания в брой, са изрядни, става ясно от най-новите данни на данъчните. Проверка на “Труд” по магазини за хранителни стоки, дрехи, цветя, пицарии из центъра на София вчера също не откри нито един неизряден търговец.

В Централните хали вчера например нямаше щанд, който да не отчита в реално време оборота си на данъчните. “Шефовете още преди месеци инсталираха дистанционната връзка, но не мога да ви кажа колко им е струвало това”, обясни продавачка на щанд за месни продукти. Търговец на мед пък разказа, че GPRS връзката на фискалното устройство е направена още от самото начало на щанда, който е сравнително нов. Въпреки че според справка на НАП пицариите са сред изоставащите обекти по отношение на изграждането на връзката, проверка в заведение в столицата на една от водещите вериги показа, че фискалното устройство предава данни към данъчната агенция.

Към 285 000 от общо около 300 000 касови апарата отчитат оборотите си към НАП в онлайн режим, сочат последните данни на ведомството от вчера. Това означава, че към 15 - 20 хиляди апарата, т.е. около 5% от устройствата, вероятно ще се окажат неизрядни. Най-голямо изоставане по отношение на изпълнението на закона има при пицариите, дискотеките, селските бакалии и др.

Санкциите за неспазване на закона са до 10 000 лв. и затваряне на търговския обект, докато апаратът не се пригоди за връзка с НАП. Модифицирането или подмяната на фискалното устройство струват под 300 лв., а таксата на мобилните оператори за дистанционната връзка е около 60 лв. на година.

Междувременно от Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет настояха връзката да може да става не само през мрежите на мобилните оператори, но и през интернет, за да струва по-малко. В противен случай можело да се говори за държавна намеса в полза на определени компании.

Със затваряне са заплашени и бензиностанциите и газостанциите, които до 31 март не са монтирали измервателни уреди на резервоарите с гориво.

Мерките са част от усилията на финансовото министерство за борба със сивата икономика. От НАП например твърдят, че ефектът от онлайн връзката на касовите апарати на бензиностанциите възлиза на допълнителни 100 млн. лв. ДДС. И тогава неизрядните бензиностанции бяха към 10% - от 3000 обекта 269 бяха запечатани или въобще не проработиха.

Проверките на данъчните инспектори за изпълнението на новите изисквания стартират от 3 април.

 

Прочетено: 1557