в. Труд:

Европейската комисия публикува днес препоръки за борба с безработицата, които потенциално заплашват България с ново изтичане на мозък.

Съобщението, което еврокомисарят по труда Ласло Андор представи в Европейския парламент в Страсбург, посочва здравеопазването и информационните и комуникационните технологии като сектори с най-голям потенциал за създаване на нови работни места.

Ако идеята се реализира, тези сектори в богатите европейски страни, ще започнат да привличат по-нископлатените, но добре квалифицирани специалисти от най-бедната част на ЕС след края на следващата година. Тогава окончателно ще отпаднат ограниченията за българи и румънци да работят в други държави на съюза. Документът за пореден път призовава деветте държави, които още поддържат тези ограничения, да ги отменят.

"В ЕС съществува голям неусвоен потенциал за по-активно разкриване на работни места. Взети заедно, през следващите години секторите на зелената икономика, здравеопазването и новите технологии ще създадат над 20 милиона работни места", каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Допълнителните работни места, които комисията очаква да се открият в здравеопазването на ЕС до края на това десетилетие се равняват почти на населението на България - 7 милиона. И през кризата заетостта в сектора е продължавала да расте. Държави като Белгия например и в момента изпитват недостиг на медицински персонал, включително на лекари. Европа застарява и с това расте делът на хората, които се нуждаят от лечение и грижи.

Пет милиона от нужните на Европа здравни кадри ще трябва да са висококвалифицирани, т.е. лекари, а останалите - среден и нискоквалифициран персонал, съобщи комисията.

Подобно е положението в сектора на информационните и комуникационните технологии, където заетостта е нараствала с 3 на сто годишно през кризата, посочи още комисията.

От 2000 до 2010 г. работещите в тази област в ЕС са се увеличили от 2,7 млн. на 4,1 млн., като отделно 1,1 млн. са работили в свързани отрасли. До 2015 г. в ЕС ще се търсят нови 700 000 специалисти по информационни и комуникационни технологии, се казва в съобщението.

То призовава държавите-членки да намалят данъчното облагане на труда, като за сметка на това увеличат фискалните тежести в други области - например опазването на околната среда. Комисията препоръчва също на националните власти субсидии за заетост.

Безработицата в ЕС през февруари достигна най-високата си стойност от създаването на икономическия и валутния съюз през 1997 г. - 24,5 милиона души или 10,2 на сто от работната сила.

************

inews.bg:

В ЕС безработицата достига невиждани досега нива – по данни на Евростат през февруари без работа са 10,2% от трудоспособните или общо 24,55 млн. души. Особено тревожни са данните за безработните младежи – в много държави техният брой надхвърля 30%.

По тази причина и от Комисията подготвиха пакет от мерки за стимулиране на трудовия пазар в общността. Сред предложенията, които направиха чиновниците, е намаляването на данъчното облагане на труда, както и активната подкрепа на стартиращ бизнес.

Посочени бяха още и секторите, които имат най-голям потенциал за развитие и съответно и най-много възможности за откриване на работни места. Това са зелена икономика, здравеопазването и новите технологии. В тях работа ще намерят поне 20 милиона души през следващите няколко години, обясни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

На фона на рекордната безработица в ЕС има 4 млн. свободни работни места. Това означава, че в целия Евросъюз няма подходящи специалисти, които да заемат свободните длъжности, а някоя компания безуспешно търси своя специалист. Затова и сред идеите за подобряване на ситуацията на трудовия пазар от ЕК препоръчват програми и повече инвестиции в уменията на работещите.

В пакета от мерки се съдържат още и призиви проблемът "безработица" да се превърне в приоритет за държавите в ЕС. Настоява се да бъдат разработени програми за насърчаване на заетостта – чрез субсидии, изместването на данъчното облагане от труда към въздействието върху околната среда или подкрепата за самостоятелна трудова активност.

В областта на здравеопазването се налагат по-специални мерки, коментират още от ЕК. Трябва по-добре да бъдат планирана и прогнозирана работната сила, така че са бъде постигнато по-добро съотношение между търсенето и предлагането на здравни специалисти.

Прочетено: 3149