Премиерът Бойко Борисов назначи Евгения Харитонова за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, съобщиха от правителствената информационна служба. Тя поема ресор "Енергетика" на мястото на досегашния заместник-министър Валентин Николов, който бе назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Преди да заеме новия си пост, Евгения Харитонова беше член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Работила е в Електроенергийния системен оператор и в Националната електрическа компания. Предстоящото назначение бе обявено още вчера сутринта от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред бТВ. Новият заместник-министър е невероятен експерт, който има визия за развитие на сектора. Тя е работила по либерализацията на енергийния пазар.Това е много голяма задача, която имаме за втората половина на тази година, коментира той. "Ще приема поста, защото съм патриот, енергетик и смятам, че този отрасъл не бива да остава във вакуум", каза от своя страна Харитонова. 

Модернизацията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет в сферата на ядрената енергетика, това е най-евтината енергия и не можем да си позволим да изгубим и един ден, каза Добрев пред бТВ, визирайки договора с френско-руския консорциум, който трябва да прецени състоянието и остатъчния ресурс на двата блока, сключен едва през април тази година, при започнала процедура през март 2011-а. Изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" ще стартира с проектна компания, която носи сама отговорност за реализирането му, а не както с АЕЦ "Белене" - да се направи заложник НЕК и тя да не може да изплаща тези кредити и задължения към доставчиците, каза Добрев.

АЕЦ "Белене" щеше да заработи през 2017-2018 година, по най-оптимистичните прогнози, седми реактор в "Козлодуй" ще заработи през 2022-2023 година. Именно заради изрядността на проекта за седми блок, шансът за намиране на стратегически инвеститор е много по-голям. Не сме се отказали да търсим от Русия по-добри условия за цената на газа от 1 януари догодина, потвърди Добрев и добави, че преговорите за това трябва да започнат още сега. Според него трябва задължително да се коригират текстовете, които възпрепятстват конвенционалния добив на природен газ, а по отношение на шистовия газ трябва да има дебат. Този дебат не означава, че ние трябва да правим промяна в мораториума и да го отменяме. Докато хората не са убедени, че проучването защитава в достатъчно голяма степен всички нас и околната среда, мораториумът трябва да остане, заяви министърът.

Прочетено: 2028