Част от банките у нас може да се сблъскат с трудности при покриването на критериите за капиталова адекватност. Това прогнозира Григор Сарийски от икономическия институт в БАН.  

Според него „в съвсем близко бъдеще ще видим още такива банки и за тях единственият изход ще остане или да се обединят с други големи банки или просто да продадат капитала си на друг инвеститор.“   Сарийски обясни, че големият дял на лошите кредити в портфейлите на банките води до спад на приходите. Другият проблем на българската банкова система е високото ниво на ликвидност.  

„За 2011 г. високоликвидните средства в портфейлите на банките се увеличиха от порядъка на 4-5%“, съобщи Сарийски, добавяйки, че експозициите в държавни ценни книжа са нараснали с 1.5% за периода. Всичко това, според него, оказва допълнителен натиск върху печалбите на кредиторите.   Нормата на рентабилност в банковата система постепенно пада, като по думите на Сарийски, най-голям е спадът при онези дружества, които са били по-щедри при отпускането на заеми преди кризата, защото при тях делът на проблемните задължения е по-голям и съответно те имат по-високи разходи за провизии.  

Банковата система у нас е стабилна, а тези банки, които срещнат проблеми, ще прибегнат до сливане или до продажба, за да могат да се справят със ситуацията. Сарийски даде за пример т. нар. „гръцки банки“, които свиха дела си осезаемо през миналата година. 

Икономистите от БАН прогнозираха, че тази година икономиката ни ще отбележи ръст от 1.3 на сто. В следващите две години ще има по-голям темп на растеж.

Прочетено: 2265