Банката за международни разплащания /BIS/ докладва, че трансграничните заеми са намалели със 799 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2011 г, като най-голям спад има в обема на транзакциите от Италия, Испания и периферията на еврозоната.   Заемите за банките в еврозоната са намалели с 364 млрд. долара или 5.9%, като драстични понижения са отчетени в Италия и Испания, съответно 9.8% и 8.7%, пише The Telegraph.

  В тримесечния доклад на BIS се посочва, че спадът в кредитирането се "дължи до голяма степен от банките в еврозоната, които са под силен натиск да намалят обема на рисковите си активи."   Банките трябва да повишат капиталовите си бази до над 9% от обема на активите си до края на този месец или ще бъдат изправени пред риска от частична национализация.  

По данни на Международния валутен фонд, за целта е необходимо европейските банките да свият балансите си с общо 2 трилиона долара до края на годината, дори в "най-добрия случай".   Така, на практика европейските банки са принудени да унищожават пари и да свиват кредитирането, засилвайки процесите на рецесия в еврозоната.  

Данните на BIS показват, че трансграничните активи на френските банки са намалели със 197 млрд. долара, при германските банки спадът е със 181 млрд. долара. Цифрите предхождат последната операция на Европейската централна банка за предоставяне на неограничена ликвидност.  

Отделно от това, BIS посочва, че резервите на азиатските централни банки са се увеличили с 1.1 трилиона долара през последното десетилетие, достигайки 6.4 трилиона долара. Ниво, което заплашва да предизвика дефлационни процеси и да дестабилизира азиатските икономики.

Прочетено: 2305