Европа не ни задължава да превръщаме доброволните здравни фондове в застрахователни, гласи становище на Европейската комисия (ЕК), пратено на запитване от евродепутатката от БСП Илияна Йотова. А точно обратното внушават вицепремиерът Симеон Дянков и здравната министърка Десислава Атанасова. Затова на 27 април т.г. те внесоха промени в Закона за здравното осигуряване, с които фондовете стават застрахователни.

Дянков и Атанасова предложиха поправките, защото Първа и Трета директива на ЕС, регулиращи дейността извън животозастраховането, предвиждат задължително прелицензиране на фондовете. И двете действат до ден днешен. Те обаче се отменят с приемането на друга евродиректива - "Платежоспособност II" още през 2009 г. Само че срокът, в който националните законодателства трябва да се приведат към нея, е 1 ноември т. г. Тоест ние се намираме в междинен период, докато влезе в сила "Платежоспособност II", която ни дава възможност да използваме изключения и да не прелицензираме доброволните дружества. Изискванията за това са фондовете да имат годишен премиен приход под 5 млн. евро, а общият приход на всичките 20 фонда у нас е ... 20 млн. евро. Вписваме се и в другите критерии за изключенията.

"Здравните дружества могат да запазят статута си, като попаднат в изключенията на новата директива "Платежоспособност II". А как точно да стане прилагането , зависи от националните органи. Те избират формата и начина на изпълнението" (виж факсимилетата). Това отговаря ЕК на 10 май 2011 г. на запитването на Йотова. Същото бе становището на ЕК и през ноември м. г., когато здравни експерти от ГЕРБ, начело с Атанасова, пак попитаха Брюксел по темата.
Затова експертите съвеват да изчаме 1 ноември т. г. и да не правим никакви законодателни движения.

От писмото на ЕК, но с дата 26 януари т. г. се разбира и че на практика не сме "във втория и последен етап от досъдебната фаза (...) преди ЕК да ни даде на Съда на ЕС (както твърди Дянков), ако не превърнем фондовете в застрахователни. "Напротив, дава ни се време, за да коригираме законодателството си според новата директива", обясни вчера пред "Труд" д-р Мими Виткова, председател на асоциацията на доброволните здравни фондове. Тя добави, че до "скастрянето" от ЕС се е стигнало, защото сме се забавили със законови промени, но по друга линия.

"Имаше несъответствия в размера на капитала, който при здравните фондове е по-малък от този при застрахователите. Не премахнахме и забраната за инвестиции на нашите свободни средства в чужбина, което е нарушение на Лисабонския договор", посочи д-р Виткова. Т.е. като отстраним тези моменти от сега действащия Закон за здравното осигуряване, вече няма да противоречим на договора за присъединяване. Всички тези упреци ЕК ни отправи през 2010-а. На 20 декември 2011-а работна група към здравната комисия подготви изискуемите промени, но те не са внесени и до днес.

А поправките, внесени от Дянков и Атанасова, не минаха на заседанието на правната комисията миналата седмица. Нямаше нужния брой гласове за положително становище на комисията, което означава че и сред ГЕРБ няма категорично мнение по прелицензирането на фондовете в застрахователи.

 

Прочетено: 1645