Евродепутатите и държавите – членки на Европейския съюз (ЕС) в последния момент постигнаха споразумение по текста на директивата за енергийна ефективност, съобщи European Voice.

 

Според изданието, сделката е победа за датското председателство на ЕС, което я постави сред приоритетите си и трябва да бъде подписана от енергийните министри на общността утре.„В последните няколко седмици ние направихме всичко възможно за да получим подкрепата на страните – членки за една по – амбициозна, за която можехме само да мечтаем от месеци наред“, каза министърът на енергетиката на Дания Maртин Лидегаард.

 

Месеците интензивни преговори смекчиха амбициозните първоначални предложения на Брюксел и Европейския парламент (ЕП), които искаха да намалят консумацията на енергия с 20% до 2020 г. Според Reuters става дума за мерки като реновирането на сгради и подобряване на технологии. Сделката, постигната след последния кръг преговори в сряда, вероятно спре на целта от 15%. Преговарящи обясниха, че тя все пак ще може да промени ситуацията в полза за потребителите и националните бюджети. Според някои евродепутати и природозащитници обаче споразумението ще измени предложението на Еврокомисията (ЕК) толкова значително, че ЕС дори няма да може да се доближи до целта за подобрение на енергийната ефективност с 20% до 2020 г.
 

Представители на бизнеса приветстваха решението като заявиха, че то ще внесе известна яснота. "Разбира се, можеше да стигнат много по-далеч, но договорените мерки поне започват да дават на бизнеса регулаторните гаранции, от които се нуждае, за да насърчи притока на частни инвестиции", коментира председателят на Европейския алианс за енергийна ефективност Тони Робсън.
 

Противниците на законодателството атакуваха директивата като заявиха, че тя ще навреди на растежа. Според източници от ЕС Великобритания е била последната пречка, защото се е опитала да смекчи централната клауза в законодателството. Страните от ЕС настояваха за повече гъвкавост в предложените задължителни мерки, например за изискванията да реновират 3% от обществените сгради всяка година. Според окончателния текст изискванията ще бъдат наложени само на правителствените, а не на всички обществени сгради. Всички страни от ЕС ще трябва да изготвят пътна карта за постигане на енергийна ефективност от 80% в сградите до 2050 г. Енергийните компании ще трябва да постигнат 1.5% годишни спестявания, но има списък с изключения.

 

"Променяме бизнес модела... Става въпрос за промяна в културата на бизнес модела, затова борбата е толкова ожесточена", заяви евродепутатът Клод Турме. "За съжаление, европейските правителства не искаха да се договорят за по-амбициозни цели, които биха довели до пълното постигане на целта от 20%", допълни той. По думите му Брюксел трябва да предложи допълнителни стъпки, за да гарантира спестяването на енергия.

 

Експертът от Friends of the Earth Europe Брук Райли, например, смята, че годишната икономия ще се реализира само на 1.1%. „Ние сме много разочаровани от сделката“, каза той. „Директивата за енергийна ефективност бе златна възможност да подпомогнем растежа на Европа в криза чрез създаване на нови работни места, орязване на вредните емисии и насърчавайки енергийната ефективност“, каза, на свой ред, Агате Ернулт от Европейското бюро за околната среда (European Environmental Bureau – EEB). Според думите й европейските лидери обаче „с гръм и трясък“ изпуснаха тази възможност.

Прочетено: 2242