Едни от най-големите български банки увеличават капиталовата си база, за да си осигурят средства за отпускане на повече кредити, показа проучване на “Труд”.


Мажоритарният акционер на Централна кооперативна банка - ЦКБ груп, предлага тя да привлече подчинен срочен дълг от 45 млн. лв., като го включи в капитала си от втори ред, показва съобщение на сайта на Българската фондова борса от петък.

Решението ще бъде взето на общо събрание на акционерите на ЦКБ на 29 юни. Кредитор по договора ще е ЦКБ Груп, която е собственик на 68,56% от капитала на трезора. Кредитът е със 7-годишен срок при годишна лихва 4,5%.

При изискванията на БНБ за капиталова адекватност от 12% това означава, че привлечените 45 млн. лв. ще осигурят допълнителен кредитен капацитет на ЦКБ от около 370 млн. лева.

През миналата седмица стана ясно, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е издала втория транш от 20 млн. евро от емисията хибриден дълг за 40 млн. евро, която беше отворена през март 2011 г. От банката не коментираха пред “Труд” с каква цел е усвояването на парите. Миналата година операцията беше обяснена с възможност за увеличение на кредитния  капацитет. Емисията от 20 млн. евро дава възможност за нарастване на кредитния портфейл с около 326 млн. лева.

През април м.г. стана ясно, че месец след операцията с дълга ПИБ е финансирала купувача на активите на “Кремиковци” - компанията “Елтрейд”, като  е предоставила кредит от 316 млн. лева.

Възможно е и сега банките да се готвят за участие в приватизационна сделка. Единствената значима такава сравнително скоро е продажбата на “БДЖ Товарни превози”. Процедурата бе обявена на 12 юни.

Условията на конкурса са изгодни за финансови инвеститори, защото изискванията са да управляват или притежават активи за над 1 млрд. евро през последните три години и да имат капитал от поне 20 млн. евро. От стратегическите инвеститори се искат поне 10 години дейност като жп превозвачи и годишен оборот от минимум 400 млн. евро през последните три години.

 

Прочетено: 2413