Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъжда средносрочен план за отказ от рейтинговите правила за държавните облигации и заменянето им с нейна вътрешна оценка на стойността им, съобщава Reuters, позовавайки се на източници от банката. Тъй като обаче ЕЦБ все още не е готова да поеме техническата, но и силно политическа отговорност за рейтинговане на държавите, ръководството на ЕЦБ е взело решение да търси по-непосредствени начини да помогне на Испания и банките й.

Според един от източниците на информационната агенция, пожелал анонимност, централната банка вероятно ще смекчи допълнително правилата, уреждащи дългови и ипотечни ценни книжа, каквито често се използват от испанските банки за обезпечение при кредитиране. С развитието на кризата стандартите за обезпеченията бяха многократно намалявани, за да се осигури достъп до финансиране на затруднените банки в региона. Дискусиите идват докато Испания се готви за поредно понижаване на рейтинга й от малката фирма DBRS, което при сегашните правила на ЕЦБ ще оскъпи кредитирането на страната от централната банка с още 5%.

ЕЦБ остро критикува поведението на рейтинговите агенции след избухването на дълговата криза в еврозоната и е заявявала неколкократно, че трябва да се намали зависимостта от техните оценки. Създаването на вътрешна рейтингова система ще позволи да се заобикалят решенията на Standard & Poor's, Fitch и Moody's, но подобно решение ще представлява политическо минно поле за банката, отбелязва Reuters. Анализаторите коментират, че така наистина ще бъде намалено влиянието на рейтинговите агенции, но това може да доведе до допълнително свиване на възможните обезпечения, с които разполагат банките в проблемните страни.

Все още няма яснота какви критерии ще използва ЕЦБ, ако наистина реши да спре използването на рейтинги агенции по отношение на държавните дългове. Според източниците на Reuters по всяка вероятност ще продължи да се използва скала на допустимите отклонение по отношение на облигациите на отделните държави. "Ясно е, че ЕЦБ ще продължи да прави понижения в зависимост от кредитоспособността на страните, които използват облигации като обезпечение", отбелязва един от тях.

Ако направи тази смела стъпка, ЕЦБ ще трябва да използва собствените си експерти за съставянето на надеждна методология за определяне на кредитоспособността на държавите, като същевременно внимава да не поставя под въпрос политическата си независимост, отбелязват експертите. Според информацията на Reuters планът за намаляване на влиянието на рейтинговите агенции ще придобие по-ясни очертания догодина и ще бъде част от по-широка координация с други централни банки като Федералния резерв в САЩ и Bank of England.

По думите на един от източниците на Reuters засега централните банки само обсъждат възможностите помежду си, но дори да не се стигне до хармонизирани действия, зависимостта от рейтинговите агенции със сигурност ще намалее в бъдеще.

Прочетено: 2240