Трети месец поред лихвите по новите кредити бележат сериозен спад, сочи лихвената статистика на БНБ към 31 май, обявена вчера. Този път намалението е най-голямо при жилищните кредити в левове, при които годишният процент на разходите (ГПР) е по-нисък с 0,46 процентни пункта спрямо април. Трезорите поевтиняват кредита в опит да увеличат приходите си от основна дейност, защото в последно време печалбата им се топи не толкова заради лошите кредити, а заради свития приток на свежи постъпления от лихви.

Тенденцията към спад на лихвите започна през март. Тогава само за месец ГПР по жилищните заеми в евро падна с над 0,50 пункта до 8,35%, като през май средният процент вече е стигнал 8,20%. През април също с около 0,50 пункта поевтиняха и потребителските заеми в левове. През май ГПР при тях е паднал с още 0,22 пункта и в резултат от началото на годината до края на май кредитите за потребление са поевтинели с цял процентен пункт - от 13,79% на 12,73%.

След промените през май новите жилищни заеми в левове вече са по-евтини от тези в евро - ГПР е съответно 8,12% спрямо 8,20%. Кредитни конусланти също отчитат, че българинът постепенно се преориентира към теглене на заем за жилище в левове.
Причината за изравняването на цената на кредита за домакинствата независимо от валутата е, че в кризата родните трезори се напълниха със спестявания, особено от населението, които са предимно в левове, а ресурсът от банките-майки в ЕС намаля. Неслучайно новите жилищни заеми в левове в момента са значително по-евтини в сравнение с нивата им преди кризата. Кредитите в евро също са с по-ниска лихва.

“Ние сме пълни с кеш. Искаме да даваме заеми, но липсват добри проекти”, коментира вчера шефът на Пощенска банка Антъни Хасиотис. Банкерите са категорични, че в момента платежоспособните и коректни клиенти отново се ухажват от банките и за тях лихвите са достатъчно ниски. Освен това все повече трезори у нас внедряват системи за цялостно финансово проучване на клиента, така че ако в миналото той е бил добър платец, да получава по-евтин кредит и обратното. “Не е нормално България да е единствената в ЕС, където лихвите да не се определят на базата на пазарни индекси”, заяви обаче шефът на АИКБ Васил Велев.

 

Прочетено: 2262