Ръководената от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор (КФН) се оказа в епицентъра на пореден скандал - този път завършил с уволнение на висш държавен служител. Сметната палата вчера обяви, че е отстранена Лилия Бунева, главен одитор, защото, докато е проверявала КФН, дъщеря й е била назначена от Мавродиев на работа в одитираната комисия. Бунева е била начело на проверката в КФН и е било редно да се оттегли. Тя не само не е поискала да бъде сменена, но и е скрила от ръководството на Сметната палата за назначението на детето си.

Бунева си признала за тежкия конфликт на интереси едва след като медиите разкриха, че дъщеря й работи за КФН. Затова тя е била уволнена, а одиторският екип приключил проверката с друг ръководител. От Сметната палата вчера обясниха, че засега не може да коментират резултатите, защото заключителният доклад на одиторите миналия петък е бил връчен на КФН и там сега се запознават с констатациите.

Комисията очевидно има причини да се притеснява от проверки, защото преди месеци откровено се опита да попречи на ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Инспектори на агенцията бяха пратени по нареждане на вицепремиера Симеон Дянков заради сигнали за огромни бонуси, конфликт на интереси и нагласени обществени поръчки в КФН. Ревизията трябваше да започне още в края на март, но КФН не ги допусна до офисите си. Вчера стана ясно, че експертите са успели да започнат работа едва в края на май, тъй като шефът на КФН Стоян Мавродиев е атакувал заповедта за проверката в съда. Пред магистратите той настоял, че държавните ревизори нямат право да проверяват КФН, защото комисията е независим орган и че може да бъде проверявана единствено по искане на депутатите. Съдът обаче е преценил, че Мавродиев бърка и че финансовата инспекция може да си свърши работата. Проверката започна в края на май и се очаква да има резултати в средата на идния месец, обясниха от АДФИ пред "Сега".

ВРАЖДИ

Шефът на КФН Стоян Мавродиев преди месеци влезе в открита война с министър Симеон Дянков. Изненадващо той разкритикува идеите на вицепремиера за раздвижване на Сребърния фонд и за сваляне на ДДС. Всъщност Мавродиев се оказа притеснен от намерението на Дянков да прокара със закон единни правила, които да сложат ред във възнагражденията на администрацията. Сега чиновниците в КФН и особено шефовете й са сред най-високо платените. В КФН работят 223-ма служители, а за заплати и възнаграждения през м.г. бяха планирани 6.6 млн.лв., което прави средно по 2490 лв.

Прочетено: 2753