Общо взето мъжете ползват по-малко болнични от жените. Но заради по-високите си заплати получават по-големи обезщетения, когато се разболеят. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото тримесечие на 2012 г.

През този период средното обезщетение за болнични за мъжете е било 23,46 лв. на ден. Сумата е с 12,6% повече, отколкото са получавали жените - 20,82 лв. на ден.
В момента за първите 3 болнични дни работодателят плаща по 70% от брутното възнаграждение. След това НОИ дава обезщетение в размер на 80 на сто от средния осигурителен доход на работника за 18-те месеца преди разболяването.

Голямата ножица в заплащането в различните региони на страната също оказва значително влияние върху размера на обезщетенията.

Най-скъпи болнични получават мъжете в Стара Загора - 29,45 лв. средно на ден. Сумата е с близо 50% по-голяма от обезщетенията в Силистра, Сливен, Търговище, Хасково. В тези градове представителите на силния пол вземат по едва 19 лв. на ден, докато са болни.

При дамите също има огромни разлики. Най-високи обезщетения получават жените в София - средно по 27,82 лв. на ден, а най-малки в Кърджали - 15,62 лв.
Статистиката показва, че дамите ползват повече болнични дни. Най-много обезщетения получават жените между 29 и 37 година, на които често се налага да излизат в отпуск, за да се грижат за децата си.

Разходите на НОИ за обезщетения на дамите през периода януари-март са 39,6 млн. лв., което е с 9,5 млн. лв. повече, отколкото за мъжете.

Средно представителите и на двата пола боледуват по 8 дни. Интересен факт е, че служителите в малките фирми се лекуват средно по 10 дни, което е с 3 дни повече, отколкото в най-големите предприятия.

Заетите в малки и средни фирми получават с по около 30% по-ниски обезщетения при болест. Това се дължи както на факта, че в малкия бизнес се получават по-ниски заплати, така и на по-големия дял на сивия сектор сред предприятията с до 10 души персонал.

 

Прочетено: 2564