"Вече е готова в цялост нормативната уредба, която се отнася до лекарствената политика, и всички идеи, които имах за регулацията, са вече факт", похвали се вчера здравният министър Десислава Атанасова. Тя обясни, че договарянето на отстъпки за медикаментите, напълно или частично плащани от НЗОК, ще бъде задължителен процес за всички групи лекарствени продукти. Не стана ясно какво ще се прави, ако някоя фирма откаже да даде отстъпка за лекарството си.

Независимо че със законодателните промени договарянето става задължително за фирмите, на практика няма механизъм, който да ги принуждава да направят отстъпки, стана ясно от обърканите обяснения на министърката. Такива лекарства няма да бъдат изключвани от позитивния лекарствен списък, увери Атанасова.


Занапред НЗОК ще преговаря с производителите за отстъпки в цените на продуктите, които тя реимбурсира. В момента НЗОК има право да договаря отстъпки само в цените на лекарства, чиято стойност плаща 100%. Припомняме, че касата договаряше цените на лекарствата до 2008 г. Депутати от тогавашната опозиция настояха за промени в законодателството с мотива, че това е предпоставка за корупция. Връщането на прякото договаряне между фирми и НЗОК бе лансирано още миналата пролет от тогавашната здравна зам.-министърка Гергана Павлова като новост.


Сега се предвижда НЗОК да преговаря отстъпка на опаковка лекарство, като остатъкът от цената ще се поделя между касата и пациента. Например, ако едно лекарство, което касата реимбурсира 50%, струва 10 лв. и касата договори с производителя 10% отстъпка, пациентът ще доплаща 4.50 лв. Не стана обаче ясно как пациентът ще разбере каква е отстъпката, договорена за даден медикамент, за да е сигурен, че "неговата част" наистина ще бъде приспадната.


Лекарствата, които доскоро МЗ осигуряваше чрез търгове, а сега са към НЗОК, 1 година не може да бъдат предлагани за повече пари, отколкото е била тръжната им цена. Припомняме, че за някои лекарства се оказа, че са поскъпнали от 3 до 5 пъти, след като спряха да се купуват с търгове в МЗ и започнаха да се плащат от НЗОК по цените в позитивния списък.


Друга стъпка за поевтиняване е намаляването на надценките за търговец на едро и за търговец на дребно с по 2 процента. Според експерти обаче подобно намаление няма  да се усети от крайния потребител. Атанасова допълни, че се предвижда и цените на генерични продукти да не бъдат повече от 65% от цените на оригиналите.


При включването на лекарства в позитивната листа България ще се сравнява занапред не с 8 европейски държави с най-ниски цени, а със 17.


Ще бъде създадена нова комисия по цени и реимбурсиране, която ще е постоянно действаща и ще има собствена администрация.

Прочетено: 2361