България се завърна впечатляващо на международните капиталови пазари след десетгодишно отсъствие, се казва в съобщение, публикувано от финансовото министерство.

Новата 5-годишна облигация на България с обем 950 млн. евро беше записана за близо 30 минути след обявяването на транзакцията в информационните системи. В сделката участваха повече от 360 инвеститори, а общата сройност на заявените поръчки надхвърли 6 млрд. евро само три часа след стартирането на процедурата по приемане на поръчки, допълват от министерството.

Падежът на облигациите е 9 юли 2017 г., а постигнатата доходност – 4,436%. Инвеститорската база за емисията е разнообразна, както по геграфски признак, така и по видове инвеститори, смятат още от финансовото министерство. Окончателното резпределение по региони е: Обединеното кралство - 25%, Германия 17%, Австрия 13%, Азия 9%, САЩ офшор 9%, Швейцария 7%, Франция 5%, Италия 5%, други 10%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 43%, банки 19%, застрахователни и пенсионни фондове 14%, хедж фондове 12%, централни банки 6%, други 6%.

Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показват кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност, отчитат още от ведомството на Дянков.

След представяне на емисията в цяла Европа в края на юни и след проведената среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС относно укрепването на Европейския икономически и паричен съюз през миналата седмица мениджърите на емисията решиха да използват положителното настроение на пазара, за да стартират процедурата по издаване на новата емисия облигации на България.

Прочетено: 2551