Държавите-членки не трябва да правят "изкуствени" съкращения в бюджета на ЕС за 2013 г., нито да блокират ненужно процеса със спорове по методите за изчисление по време на преговорите за бюджета за 2013 г.

Около това мнение се обединиха евродепутатите по време на заседание, в което ЕП одобри мандат за преговорите по бюджета със страните-членки, които ще се състоят на 9 юли. Депутатите подчертаха, че бюджетът трябва да бъде фокусиран върху растеж и заетост.
Преговорите през последните няколко години бяха доминирани от разногласия за изчисленията на нивото на плащания към бюджета. Депутатите призоваваха държавите-членки, които имат съмнения относно разчетите на ЕК, да ги изяснят възможно най‑бързо, за да се избегне блокиране на споразумението, както се случи миналата година.

Депутатите изразиха съжаление за отсъствието на датското председателство на междуинституционалната среща за намиране на общо решение за плащанията. Те припомниха, че бюджетните кредити за плащания, предложени от ЕК в нейния проектобюджет, са въз основа на предвиждания, направени от самите държави членки, и призоваха Комисията да провери заедно с държавите дали техните оценки са точни и реалистични.

Парламентът възложи на преговорния екип да защита бюджетните средства, предвидени за растеж и заетост, като гарантира, че средствата ще се съсредоточат в областите, където бюджетът на ЕС може да осигури добавена стойност, като в същото време могат да бъдат намалени за сектори, в които се отчита неоправдано изоставане и ниска степен на усвояване
Предложеният бюджет за 2013 г. е 151 млрд. евро в бюджетни кредити за поети задължения (с 2% повече в сравнение с бюджета за 2012 г.) и 138 млрд. евро в бюджетни кредити за плащания (с 6,8% повече в сравнение с бюджета за 2012 г.). Увеличението на плащанията е сравнително високо не само защото плащанията са били задържани на изкуствено ниски нива в предишни години, което е довело до отлагането им за бъдещи периоди, но и във връзка с плащания по многогодишни програми, които достигат пика си в последната година от текущата многогодишна финансова рамка (МФР), обясняват от ЕП.

Бюджетните преговори между Комисията, Съвета и Европейския парламент стартират на 9 юли. Първото гласуване в Съвета е насрочено за 26 юли. Депутатите ще гласуват в комисия в началото на октомври и в пленарна зала на 23 октомври. В случай на непостигане на споразумение на първо четене, от 24 октомври до 13 ноември ще бъдат водени помирителни преговори между Съвета и Парламента с оглед одобряване на окончателния бюджет в пленарна сесия на 19—22 ноември.

Прочетено: 2266