Представете си, че се записвате да учите в частен български ВУЗ. Давате куп пари, следвате 3 години, ставате бакалавър. Решавате да продължите образованието си в чужбина. Тогава разбирате, че дипломата ви е невалидна...

Босненката Амила К. е била твърдо решена да продължи образованието си във Виена. Вместо обаче тя да бъде записана като студентка в Австрия, младата Амила изживява истински шок. От Виенския университет й отговарят, че дипломата й от Босна и Херцеговина не се признава в Австрия. В родината си Амила е следвала икономика в един от частните университети. Каква ирония само, че думата "международен" фигурира дори в името на въпросното висше учебно заведение. "Най-много се ядосвам на това, че през цялото време ни залъгваха, че с тази диплома можем да кандидатстваме навсякъде по света", спомня си Амила.

Подобни случаи има много. "Често обаче утехата е единственото, с което можем да помогнем на засегнатите", признава Саня Муратович от Съюза на студентите в Австрия. В повечето случаи казусът е пределно ясен: ако един ВУЗ в Австрия не признава дипломата от чужбина, тогава на кандидата не му се признава и завършената бакалавърска степен, която е необходима, за да продължи да следва за магистър например.

Всички засегнати са измамени по един и същи начин. От съответния ВУЗ просто премълчават, че ИЗДАДЕНИТЕ ОТ НЕГО ДИПЛОМИ НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ В ЧУЖБИНА"Преживели сме какви ли не гневни реакции. Младите хора от идват тук с желанието да продължат образованието си, а в един момент разбират, че това не е възможно и трябва да започнат отначало.

Те са пропилели три или четири години от живота си и куп пари в грешния университет", казва Саня Муратович.Пред такъв проблем са изправени не само завършилите бакалавърска степен в страните от бивша Югославия. Австрийците не признават и дипломите от някои вузове в Румъния, България и Словакия. Това важи за тези, които не фигурират в списъците на европейските инициативи ENIC/NARIC (Европейска, респ. Национална мрежа за признаване на академичните степени).

Тези списъци се изготвят от образователните министерства на отделните държави съвместно с инициативите ENIC и NARICВсеки студент може сам да провери дали в чужбина признават дипломата на избрания от него университет", казва д-р Хайнц Кашпаровски, президент на Австрийския национален център за признаване на академичните степени. На сайта на европейската инициатива www.enic-naric.net има информация за всички вузове в Европа и САЩ, чиито дипломи са международно признати.

Ако името на даден университет или други висши учебни заведения не фигурира на сайта, тогава дипломиралите се в него студенти нямат право на обучение в чужбина", допълва Кашпаровски.Междувременно от Съюза на студентите в Австрия са изпратили запитвания до съответните образователни министерства в страните с най-голям брой непризнати дипломи. Саня Муратович се надява, че тези писма няма да бъдат възприети като критика, а като покана за сътрудничество. "В интерес на всички е нивото на въпросните висши учебни заведения да бъде вдигнато или те просто да бъдат закрити", посочва Муратович.

Прочетено: 2506